Index Vakbarát Hírportál

Mobillal torzított arc azt új szépségideál

2018. augusztus 3., péntek 15:38

A mobilgyártók és a fotós appok fejlesztői egymással karöltve rombolják le az emberek szépségnormáit, és az algoritmusaik által szétfilterezett torzképek válnak példaképpé

Erre az aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet egy plasztikai sebészeti tudományos lap. A kutatók azzal szembesültek, hogy a fotószerkesztő appoknak és a telefonok szépítő filtereinek igen káros pszichés hatása van. A fiatalok körében elterjedt Snapchat csevegőapp az orvosokat is inspirálta: erről nevezték el az új jelenséget.

„Felbukkant egy új jelenség, a Snapchat diszmorfia, amikor az emberek azt várják a műtéttől, hogy az segítsen nekik abban, hogy úgy nézhessenek ki, mint saját filterezett másuk” - mondta Neelam Vashi, a Bostoni Orvosi Egyetem munkatársa. A tanulmány szerint a plasztikai sebészek 55 százalékát keresték már meg azzal a kéréssel, hogy a szelfiken való megjelenésükön akarnak javítani.

A műtét azonban nem a legjobb megoldás ezekben az esetekben, mivel nem javítja, hanem sokkal inkább rosszabbá teszi a testképzavart - írják a tanulmány szerzői. Pszichológiai beavatkozást javasolnak inkább, például kognitív viselkedésterápiát és a testképzavar empatikus, nem elítélő módon való kezelését. 

A filterezett szelfik által az emberek elveszíthetik a kapcsolatot a valósággal, olyan elvárásokat támasztanak magukkal szemben, amelyek szerint tökéletesre csinosítva kell kinézni minden percben

- mondta Vashi.

A kóros alaktalanságérzethez vagy más néven testképzavar a tökéletlen megjelenés miatti túlzott aggodalom formájában jelentkezik, és akik ebben szenvednek, sok mindent megtesznek azért, hogy elrejtsék tökéletlenségeiket. Akár egészségtelen módszerekkel is. Ismétlődő viselkedési mintázatok is jelentkeznek náluk, például bőrüket csipkedik, gyakran látogatják a bőrgyógyászokat vagy plasztikai sebészeket abban a reményben, hogy azok segítenek külsejük megváltoztatásában. 

A rögeszmés-kényszeres spektrumon elhelyezkedő testképzavar a lakosság mintegy 2 százalékát érinti.

A tanulmány szerzői olyan kutatásokat emeltek ki, amelyekből kiderült, hogy azok a tinédzser lányok, akik fotóikat valamilyen módon manipulálták, jobban aggódtak megjelenésük miatt, a testképzavarban szenvedők számára pedig a közösségi média a visszaigazolás eszköze. 

Rovatok