Index Vakbarát Hírportál

Van erősebb anyag a grafénnél

2018. augusztus 3., péntek 16:16

A Rice Egyetem kutatói feltalálták azt a grafént, amely kétszer keményebb a hagyományos grafénnél, és elnevezték betonacél-grafénnek. Ez angolul "rebar graphene", amiből a "rebar" a betonépületekben használt acél erősítés, a "reinforcement bar" rövid változata. 

Mint az köztudott, a grafén egyetlen atom vékonyságú szénlap, és ez a kétdimenziós anyag a maga nemében erősebb az acélnál. A vékonysága azonban hátrány is, emiatt hajlamos elszakadni.

A betonacél-grafén árulkodó nevet kapott, nagyjából úgy tették a grafént ellenállóbbá, ahogyan az acélrudak megerősítik a betont. Ebben az esetben viszont a Rice kutatói szén-nanocsöveket használtak.

A terheléses teszteken kiderült, hogy ez jó ötlet volt, a nanocsövek áthidaltak repedéseket, amelyek a hagyományos grafénban simán tovább szakadtak volna. Ezen tulajdonsága miatt az új grafén hasznos lehet a jövő hajlítgatható elektronikai eszközeiben.

Bár a beillesztett nanocsövek sem akadályozták meg a grafén repedezését, legalább lelassították a folyamatot. Amikor túl gyenge erőt alkalmaztak, és a grafént nem tudták teljesen elszakítani, a beépített rudak áthidalták a repedéseket, és ennek köszönhetően bizonyos esetekben még az anyag áramvezető képessége is megmaradt.

(Phys.org)

Rovatok