Index Vakbarát Hírportál

A kutató is meglepődött, hogy a lábától centikre csattant a cápa állkapcsa

2018. augusztus 8., szerda 15:10

Amerikai kutatók videóra vették, ahogy egy váratlanul előbukkanó nagy fehér cápa a kutatóhajó elején, a víz fölé nyúló hídon álldogáló társuk felé ugrik, mindössze néhány centire a lábától – írja az Independent.

Az Atlantic White Shark Conservancy videóját a Boston közelében, Cape Codnál dolgozó kutatók készítették. Greg Skomal biológus épp egy hosszú rúdra szerelt akciókamerával próbált felvételeket készíteni a cápáról, amikor az állat közvetlenül alatta előtűnt a vízből, és a lába felé kapott:

Skomal később a Boston Globe-nak azt mondta, rendkívül izgalmas élmény volt ilyen közelről találkozni a cápával. Szerinte az állat vagy csak jelzésértékűen kapott oda önvédelemből, mielőtt elmenekült előlük, vagy pedig potenciális zsákmánynak nézte őt. Ő maga az első verziót szeretné hinni, mert "nem igazán szeretné senki , hogy megegyék".

A fehér cápák száma az utóbbi évtizedekben a halászat elburjánzása – a hálókba vagy az elhagyott halászfelszerelésbe való véletlen belegabalyodás – miatt erősen megcsappant, jelenleg "sebezhető" a természetvédelmi státuszuk.

Rovatok