Index Vakbarát Hírportál

Ausztráliában 100 százalékos a szárazság

2018. augusztus 8., szerda 10:34

50 éve nem volt akkora szárazság Ausztráliában, mint amilyet most az ország Új-Dél-Wales tartományában mértek – írja a Euronews. Az ausztrál kormány 140 millió dollárt különített el az aszálykárok enyhítésére.

Új-Dél-Walesben a hivatalos meghatározás szerint a szárazság elérte a 100 százalékos szintet, azaz a tartomány teljes területét nem érte csapadék az elmúlt hónapokban. Ez már csak azért is szokatlan, mert két éve még éppen az áradások jelentették a problémát ezen a területen.

Legsúlyosabban az állattartókat érinti a szárazság: a tározókban már nincs elég víz az állatok itatására; aki megteheti, vezetéken hozat vizet, akinek erre nincs lehetősége, kénytelen ritkítani az állományt – írja a lap.

A térséget 1965 óta nem tapasztalt szárazság sújtja, kevesebb mint 10 milliméter csapadék hullott az Ausztrália mezőgazdasági termelésének egynegyedét adó szövetségi állam nyugati, észak-nyugati és középső körzeteiben az elmúlt hónapban – írja az MTI. 

Nehéz idők. Nincs senki sem az államban, aki ne epekedne eső után

– mondta Niall Blair, a legfontosabb iparágakért felelős miniszter.

Szabad préda a kenguru 

Niall Blair szerint a szárazság miatt állatjóléti válság fenyegeti Új-Dél-Wales sok térségét, mivel kenguruk nagy csoportjai letarolják a mezőket, fellegelik azokat maguk és a haszonállatok elől. Ezért a helyi kormány engedélyezte, hogy a gazdák maguk vegyék kezükbe a kenguruk vadászatát. Feloldották a kilőhető állatok számának korlátait, nem kell a gazdáknak engedélyt kérni vadászatra, nem kell megjelölni az elejtett állatok tetemét, amivel az állomány nagyságának nyilvántartását segítik.

A miniszter azzal indokolt a döntést, hogy az állam kenguruvadászati kvótájának csupán 13 százalékát meríti ki általában, ami a mostani szárazságban nem elég. Ray Borda, a kenguru iparági szövetség elnöke bírálta a döntést. A kereskedelmi vadászokat is képviselő szervezet aggodalmának adott hangot az ellenőrzés nélküli vadászati engedélyek miatt és felszólította a kormányt, hogy a kenguruk számának gyérítésére a hivatalos profi vadászokat ruházzák fel, akik humánusabban végzik el a feladatot.

Az előrejelzések a következező három hónapra az átlagosnál szárazabb időt jósolnak.  A szomszédos Queensland területének 60 százalékát is szárazság sújtotta térségnek nyilvánították, és Victoria, Dél-Ausztrália államokat sem kíméli a szárazság.

Rovatok