Index Vakbarát Hírportál

Földönkívüli ásványt találtak egy orosz meteoritban

2018. augusztus 8., szerda 19:16

Nehéz ilyenkor nem a Marvel-szuperhősfilmek csodafémjére, a vibrániumra asszociálni: orosz geológusok új, eddig sosem látott ásványt fedeztek fel egy meteoritban. Az Uakit nevű város mellett talált, aránylag kis méretű, sárga színű meteoritban egészen apró, 5 mikrométeres szemcsékben (ez egy homokszem ötöde) találták meg az új ásványt, amit uakititnek neveztek el. A meteor egyébként 98%-ban a kamacit nevű ásványból állt, ami vas és nikkel ötvözete, és a Földön kizárólag meteoritokban találták meg eddig.

Az uakitit összes fizikai tulajdonságát egyelőre nem sikerült megmérni illetve megállapítani, annyira kis mennyiségben áll rendelkezésre, de az már most látszik, hogy extrém kemény anyagról van szó, majdnem olyan kemény, mint a gyémánt. A geológusok szerint az uakitit roppant ritka lehet még a meteoritokban is, mert extrém körülmények kellenek ahhoz, hogy létrejöjjön, többek között 1100 Celsius-fok feletti hőmérséklet.

Bár az uakitit új felfedezés, hasonló felépítésű anyagokat már találtak a geológusok: ezek az úgynevezett mononitridek, amelyek közös jellemzője, hogy egy fématomból és egy nitrogénatomból állnak. Ilyen például az uakitit két legközelebbi rokona, a carlsbergit (króm-nitrid) és az osbornit  (titán-nitrid), amelyek szintén nem jönnek létre földi körülmények között, csak meteoritok formájában találkozunk velük; és szintén szuperkemények.

Rovatok