Index Vakbarát Hírportál

Magyar kutatók mutatnak új irányt az epesavas betegségek kezelésében

2018. augusztus 9., csütörtök 16:32

Az epesav okozta megbetegedések – köztük a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső- és vastagbélrák – terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE-ÁOK) professzora, aki kutatótársaival erről a napokban számolt be a Physiological Reviews szaklapban – írja az MTI.

Az emberi szervezet által termelt epesav 95 százaléka a vékonybélből visszaszívódik, 5 százaléka pedig kiürül. Ha az epe összetétele, mikrobiológiája vagy útvonala megváltozik, az komoly betegségek kialakulásához vezethet.

A transzlációs medicina a különböző szakterületek – köztük az alap- és a klinikai kutatás, az informatika és a statisztika – között felgyorsítja az információáramlást és elősegíti, hogy a tudományos eredmények mihamarabb a betegek javát szolgálják. Az epesavak élettani, illetve klinikai tulajdonságairól eddig is sok közleményt publikáltak, de olyan összefoglaló, amely ezt a két területet együttesen, transzlációs megközelítésében tárgyalja, eddig még nem született – mondta el a pécsi egyetemen 2016 óta működő Transzlációs Medicina Központot vezető Hegyi Péter.

A tanulmányban 10 olyan gyógyszeres támadási pontot is azonosítottak, amelyekre ható gyógyszerek kifejlesztésével helyre lehet állítani az epesav normális körforgását és összetételét. Ezzel csökkenteni lehet a betegségek kialakulásának esélyét és a már fennálló kóros állapot súlyosságát.

Hegyi Péter bízik benne, hogy a felfedezéseik "mihamarabb a betegek javára fordítható gyógyszerekké, terápiákká válnak".

Rovatok