Index Vakbarát Hírportál

Az űrből figyelik az állatok vonulását

2018. augusztus 16., csütörtök 08:42

Állatok vándorlását figyelő berendezéseket telepített szerdai űrsétáján a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két orosz kozmonautája. Szergej Prokopjev és Oleg Artyemjev az Icarusnak elnevezett német-orosz kísérlet berendezéseit telepítette: az űrállomás külsejére szereltek egy antennát, kiépítették a kábelezést. (Az űrhajósok ezeken kívül Föld körüli pályájukra bocsátottak négy apró kutatóműholdat is.)

Az Icarus a "Nemzetközi állatvilág-kutatási együttműködés a világűr felhasználásával" (International Cooperation for Animal Research Using Space) rövidítése. A programhoz tartozó antenna olyan vándorló állatok mozgását, betegségeik terjedését figyeli egész életükön át, amelyekre jeladó berendezést szereltek.

Az űrséta némi nehézségek miatt 7 óra 46 percig tartott, tovább, mint a tervezett 6 óra 10 perc. A két kozmonauta az űrsétával egyben az Orlan-ISS-t, az űrállomáson kívüli munkákhoz kifejlesztett új orosz űrruhát is tesztelte. Az ISS-en jelenleg hatan tartózkodnak: a két orosz űrhajóson kívül még egy német és három amerikai asztronauta dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson.

Rovatok