Index Vakbarát Hírportál

Klímaváltozás miatt pusztulnak a madarak

2018. augusztus 21., kedd 10:48

A kalifornia Berkeley egyetem kutatói szerint a Nevada és Kalifornia határán fekvő Mojave sivatagban az elmúlt években 43 százalékkal esett vissza a madárfajok populációja.

Steven Beissinger és Kelly Iknayan közös tanulmányukban – ami a Proceedings of the National Academy of Sciencesben jelent meg – azt írják, hogy az itt élő, a régiót egykor benépesítő fajok egyharmada ma már sokkal kevésbé elterjedt, mint korábban. Ennek az lehet az oka, hogy a Mojave sivatagban már sokkal rosszabb életkörülmények között élnek a madarak. A jelenséget azért nevezték összeomlásnak, mert az az egész sivatag madárállományát érintette.

Iknayan szerint a kaliforniai sivatagoknak jócskán kijutott a klímaváltozás okozta aszályból és fölmelegedésből, és ez a madarakat is veszélybe sodorta. Könnyen lehet, hogy elveszíthetjük a sivatagi ökoszisztéma egy részét. Beissinger szerint a madarak már a fél sivatagból eltűntek, és nem tudni, hogy ez egy új kezdet, vagy folytatódni fog a hanyatlás.

A szakértők három évig 61 helyszínen figyelték a madarakat a határ mindkét oldalán. Iknayan ugyanazokat a helyeket kereste föl, ahol 1908 és 1947 között Joseph Grinnell biológus és Berkeley-beli kollégái is felméréseket végeztek. Volt megfigyelőpontjuk a Death Valley-ben és Las Vegas közelében, a sivatagi vadrezervátumban is.

Iknayan és Beissinger megállapították, hogy azokról a területekről, ahol csökkent a csapadékmennyiség, több madárfaj tűnt el, mint azokról, amelyek nedvesek maradtak.

Más tanulmányok is rámutattak, hogy egyes madárfajokat igen kedvezőtlenül érint a klímaváltozás, de a változás hatására más fajok számára nyílt ki az ajtó. A sivatagban viszont nem tapasztaltuk, hogy a hollókon kívül bármely madárfaj szaporodott volna. Ebben az ökoszisztémában hiányzanak a klímaváltozás győztesei.

– mondta Iknayan.

(MTI)

Rovatok