Index Vakbarát Hírportál

Orosz hekkereket leplezett le a Microsoft

2018. augusztus 21., kedd 11:30

Újabb orosz hekkertámadási kísérleteket leplezett le az amerikai félidős választások közeledtével a Microsoft. A támadások célpontjai amerikai intézmények voltak.

A Microsoft kedden elmondta, hogy egy az orosz kormányhoz köthető hekkercsoport hamis honlapokat hozott létre, amik két konzervatív agytröszt, a Hudson Intézet és a Nemzetközi Republikánus Intézet weboldalait imitálták, illetve három szenátusi oldalt. Az oldalakra látogatók gépét feltörhették és megfigyelhették volna, illetve ellophatták volna az adataikat.

A Microsoft többet nem árult el a hamis oldalakról.

A támadást feltehetőleg a Strontium (más néven: Fancy Bear vagy APT28) nevű csoport követte el, ami Robert Mueller különleges ügyész szerint az orosz Felderítő Főcsoportfőnökséghez tartozik. Mueller szerint ők törték fel a Demokrata Párt levelezőrendszerét a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején.

Néhány hete Claire McCaskill demokrata szenátor beszélt róla, hogy orosz hekkerek sikertelen kísérletet tettek a szenátus számítógépes hálózatának feltörésére. A 2016-os amerikai elnökválasztás előtt megfigyeltek hasonló hekkertevékenységet. Az amerikai hírszerzési tisztségviselők szerint a támadások célja Hillary Clinton demokrata párti jelölt befeketítése volt, hogy ezzel segítsék hatalomra a republikánusok által támogatott Donald Trumpot.

A mostani tevékenység célja viszont nem valamelyik oldal segítése, hanem a demokrácia hitelének megtépázása – mondta egy interjúban Brad Smith, a Microsoft elnöke. Smith szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy a hekkerek támadása sikerrel járt volna, illetve hogy bárki is rákattintott volna a hamis honlapokra. 

Örülünk, hogy a munkánkkal felhívjuk magunkra a rosszfiúk figyelmét. Ez vélhetőleg azt jelenti, hogy eredményesek vagyunk.

– mondta David Tell, az egyik megtámadott célpont, a Hudson Intézet szóvivője.

Rovatok