Index Vakbarát Hírportál

Brutális méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás

2018. augusztus 22., szerda 13:17

Harmadával nőhet a kidobott élelmiszer mennyisége 2030-ig. Egy új jelentés szerint 12 év múlva másodpercenként 66 tonna étel fog veszendőbe menni.

2030-ra az évente kidobott élelmiszer mennyisége elérheti a 2,1 milliárd tonnát.

– írja a Boston Consulting Group (BCG) friss tanulmánya.

A szerzők szerint a növekedés aggasztó ütemű, és nincs univerzális megoldás. A kidobott étel mennyisége évi 1,9 százalékkal emelkedhet 2015-től 2030-ig, míg az elvesztett étel dollárban mért értéke 1,8 százalékkal. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint

az élelmiszerpazarlás és az ételek kidobása miatt kerül a légkörbe az üvegházhatású gázok 8 százaléka.

A fejlődő országokban a veszteség leginkább a feldolgozás alatt jelentkezik. A fejlett országokban inkább a kiskereskedelemben és a fogyasztóknál, akik gyakran túl sokat szereznek be. Emiatt gyakran kidobják az ételt, vagy meg sem vásárolják, mert – idézzük – nem felel meg az esztétikai követelményeknek, és végül ezért kerül a kukába.

Az ENSZ célja, hogy 2030-ig a kiskereskedelmi és fogyasztói élelemkidobás csökkenjen a felére, de a termelés, szállítás és raktározás vesztesége mérséklődjön. A jelentés szerint erre kevés az esély, ha a kormányok, cégek és fogyasztók nem cselekszenek sürgősen. A szerzők szerint megoldást lehet az ételek környezetvédelmi címkéje, ami tanúsítaná, hogy a gyártó elkötelezett a veszteségcsökkentés mellett, de más eszközökre és állami beavatkozásra is szükség lenne.

(MTI)

Rovatok