Index Vakbarát Hírportál

Drónokkal vadásznak a kolumbiai kokainültetvényekre

2018. augusztus 22., szerda 10:36

A kolumbiai kokaintermelés rekordokat döntöget, az amerikaiak pedig a kokacserje-ültetvények fölszámolását sürgetik. A kormány ezért úgy döntött, hogy bevetik a drónokat: kisebb, növényirtó szereket permetező repülőgépeket küldenek az illegális kokacserje-ültetvények fölé.

Iván Duque kolumbiai elnök azért döntött a pilóta nélküli repülőgépek mellett, mert kisebbek a hagyományos gépeknél, így permetezés közben minimalizálható a szomszédos ültetvényekben okozott kár. A rendszer kritikusai viszont úgy látják, hogy a drónok bevetése áthidaló műszaki megoldást kínál egy olyan helyzetre, ahol politikai beavatkozásra lenne szükség.

A kolumbiai hatóságok a Fumi Drones SAS céggel kötöttek szerződést a gépek gyártására és a rendőrök kiképzésére. A vállalat ügyvezető igazgatója, German Huertas szerint a tesztek során a drónok a megcélzott földterületek 90 százalékán kiirtották a kokacserjéket. A próbarepüléseknél 10, egyenként 23 kilogrammos drónt használtak, amik glifozáttal permetezik a célterületet.

Júniusban az amerikai Nemzeti Drogellenőrzési Hivatal (ONDCP) közzétett egy jelentést, ami szerint a kokaintermelés sosem látott csúcsot ért el Kolumbiában: 2017-ben már 516 ezer holdon, azaz több mint 2000 négyzetkilométeren termesztik a növényt. Ez 11 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 456 ezer holdhoz képest.

A szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek. Szerintük a mostani helyzetnek inkább társadalmi-politikai okai vannak, és nem szabad technikai megoldásokban bízni. A Brookings Institution külpolitikai szakértője, Vanda Felbab-Brown szerint a kényszerített növényirtás helyett alternatív megélhetési lehetőséget kéne biztosítani azoknak, akik most a kokacserje termesztéséből élnek. Richard Lapper, a Chatham House szakértője szerint ez

„rövid távú megoldás, hiszen a kokain iránt hatalmas a nemzetközi kereslet.”

(BBC News | Wall Street Journal)

Rovatok