Index Vakbarát Hírportál

Ha szeretne jó pénzért pornózni, itt a remek alkalom

2018. augusztus 22., szerda 15:38

Emlékeznek még a deep fake pornóra? Nem volt az olyan régen; idén év elején döbbent rá a világ, hogy a mély neurális hálózatban működő mesterséges intelligenciák már elég okosak ahhoz, hogy egy trükkfilmes leleményességével pornófilmekbe montírozzák az arcképünket.

A jelenséget törvénymódosítási javaslatok, illetve a magánélet sérthetetlenségéhez fűződő jogról szóló viták kísérték. Úgy tűnt, a kölcsönös beleegyezés nélküli, csak gyűlöletkeltésre alkalmas deepfake-ek törvénysértők lehetnek, de a technológiát nem tudták betiltani. Nem is lett volna értelme. Mostanra jött el az ideje, hogy egy cég megpróbáljon pénzt keresni a deepfake-kel:

a Naughty America pénzért vállalja, hogy bármilyen pornófilmbe belemontírozza az arcunkat.

Andreas Hronopoulos, a cég vezérigazgatója a testreszabható, átalakítható tartalmakban látja a jövőt. A Naughty America ennek megfelelően bármelyik színész vagy színésznő arcát lecserélheti a sajátunkra, vagy háttérfiguraként illeszthet be egy létező filmbe.

A Naughty America a saját oldalán két filmmel is demózta a szolgáltatást. (Munkahelyen internetezők inkább ne kattintsanak át, vagy ha mégis, ne reklamáljanak, hogy nem szóltunk.) Az egyikben öszekeverik két színésznő arcát, a másikban tengerpartira cserélik a hálószobai hátteret. Látszik, hogy nem ez a világ legfejlettebb animációs technikája, de így is megmutatja, hogy mekkora potenciál van a mesterséges intelligenciával szerkesztett videókban.

Ha szeretnénk saját pornófilmet forgatni, el kell küldenünk néhány, különböző szögekből készült képet és videót az arcunkról, minél többféle arckifejezéssel, hogy a gép ezekből válogathasson. A Naughty America ügyvédei írásos beleegyező nyilatkozatot kérnek a képek fölhasználása előtt. A filmet mesterséges intelligenciával és némi utómunkával készítik el.

A végeredményért – a feladat bonyolultságától és a videó hosszától függően – néhány száz, illetve néhány ezer dollárt kérnek. Soknak tűnik, de ha belegondolunk, ilyen olcsón nehéz lenne meggyőzőbb bizonyítékot szerezni róla, hogy megdugtuk Sasha Greyt.

A Naughty America hangsúlyozta, hogy nem a gyűlöletkeltés a céljuk; ők csak a célnak megfelelően, kölcsönös beleegyezésre alapozva használnák a ma elérhető technológiát.

Ez csak szerkesztés, semmi több. Az emberek azóta szerkesztik más emberek arcképét, mióta létezik az internet. A deepfake-ek önmagukban nem ártalmasak; csak az, ha az emberek deepfake-ekkel próbálnak másoknak ártani.

– mondta Hronopoulos.

(The Verge | Naughty America | Variety | Fast Company)

Rovatok