Index Vakbarát Hírportál

Intelligens lámpaoszlopokat adtak át Budapesten

2018. augusztus 22., szerda 12:33

Kedden mutatták be Budapesten, a IX. kerületi Lechner Ödön fasorban az első, csoportba kapcsolt közvilágítási okosvillanyoszlopokat. A kísérleti projektben öt, különböző funkciókkal felszerelt közvilágítási oszlopot telepítettek és kapcsoltak össze.

Az energiatakarékos, fényerő-szabályozásra és távvezérlésre alkalmas lámpatestek mellett az oszlopok további intelligens funkciókat biztosítanak: Wi-Fi szolgáltatást, videós térfigyelést, segélyhívást, elektromosjármű-töltést, környezetérzékelő szenzorokat és programozható információs képernyőket. A projekt összköltsége 50 millió forint volt.

Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatóságának elnöke elmondta, hogy az Elmű-Émász ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt a projektben. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. – a felállított oszlopok tulajdonosa és a közvilágítás üzemeltetője – is befektető és finanszírozó. Az oszlopokat a Hofeka cég gyártja, a rendszer-integrációt a NETvisor végzi.

Thiell szerint a kísérleti projekt bemutatja az oszlopok újfajta hasznosításának lehetőségeit valós városi környezetben, és a jövőbeni értékesítés referenciájaként is szolgál.

(IT Café)

Rovatok