Index Vakbarát Hírportál

Japán 177 bálnát ölt le idén

2018. augusztus 22., szerda 10:48

Japán 177 bálnát vadászott le a Csendes-óceán északnyugati részén a 2018-as pénzügyi évben. A három hajóból álló flotta 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát ölt le a 98 napi vadászat alatt – közölte szerdán a Japán Halászati Hivatal.

Ausztrália 2014-ben pert nyert Japán ellen: a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítélete szerint a déli-óceáni japán bálnavadászprogramnak nincs tudományos célja, és elrendelte, hogy Tokió vessen véget a vadászatnak.

A bírósági döntés miatt Tokió kénytelen volt felhagyni a Déli-óceánon a bálnavadászattal, és fel is hagytak vele – egy teljes évre. A 2016 márciusában végződő 2015-ös pénzügyi évben újrakezdték a vadászatot, miután a kormány korábban nagyjából harmadára csökkentette a levadászni tervezett csukabálnák számát.

Japán hivatalosan 1987-ben állította le a kereskedelmi célú bálnavadászatot, miután csatlakozott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) moratóriumához. A kutatási célú vadászatot azonban folytatta, ezért bírálói az IWC alapszabályának kijátszásával vádolják.

(MTI)

Rovatok