Index Vakbarát Hírportál

Beperelte a Figyelőt az MTA megrágalmazott kutatója

2018. augusztus 23., csütörtök 15:45

Beperelte a Figyelő kiadóját Bene Márton, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának (MTA TK) munkatársa, mivel a lap valótlanságokat írt Bene tudományos teljesítményéről.

Bene június 19-én – a születésnapján – értesült arról, hogy a Figyelő online változatában a Bevándorlás, homoszexuálisok jogai és gendertudomány – ezek foglalkoztatják leginkább az MTA munkatársait című összeállításban őt is megemlítették. A cikkben az áll, hogy

az adófizetői pénzekből fenntartott műhelyekben van olyan munkatárs, aki akadémiai keretek között évek óta nem publikált, de az is kiderül, hogy feltűnően népszerű a gendertéma, illetve a homoszexualitás kutatása

, de azt is írták, hogy

az MTA kutatóintézeteiben dolgozó, tudományos fokozattal rendelkező szakemberek tiltakoznak az ellen, hogy a kormánynak és rajta keresztül a közvéleménynek nagyobb rálátása lesz a munkájukra.

A Figyelő azért tette feketelistára Benét, mert az újság szerint keveset publikál a tudományos eredményeiről. Mint írták, legutóbbi tanulmánya 2016-ban jelent meg.

Ezzel szemben Bene 2017-ben 8, idén júniusig 4 publikációt közölt. Ezek a nyilvános akadémiai publikációs adatbázisban (MTMT) is szerepelnek. A 12 tanulmányból 6 nemzetközi folyóiratokban jelent meg, és egy korábbi írásáért 2017-ben elnyerte a Társadalomtudományi Kar legjobb publikációjának járó díjat.

Bene a Facebookon jelezte, hogy valótlanságra alapuló manipulációról van szó. Másnap el is tűnt a rá vonatkozó rész a Figyelő cikkéből, de addigra több lap átvette az értesülést. Bene azt kéri a Fővárosi Törvényszéktől, hogy állapítsa meg, hogy a cikkel megsértette a jó hírnévhez fűződőd jogát, és 800 000 forint sérelemdíjat, valamint egy helyreigazítás közzétételét kéri.

Benét Tóth Balázs, a Helsinki Bizottság ügyvédje képviseli. Tóth szerint

Bene Márton ügye nem egyedi. A kormányerővel szoros kapcsolatot ápoló revolver-újságírói műhelyek rendszeresen jelentetnek meg hazugságokat. A kormánypropaganda nincsen tekintettel sem a valóságra, sem a polgárok méltóságára, azokéra sem, akiknek semmi köze a politikai küzdelmekhez. Ezért is tartja fontosnak a Helsinki Bizottság, hogy jogi segítséget nyújtson a saját igazuk mellett bátran kiálló embereknek.

(Helsinki Bizottság)

Rovatok