Index Vakbarát Hírportál

Új kutatás: az eper jó fegyver a bélgyulladás ellen

2018. augusztus 23., csütörtök 12:29

A világ legnagyobb nonprofit szervezete, az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) szerint csökkentheti a vastagbélgyulladást az eper fogyasztása. Már kevesebb mint napi egy csészényi eper segíthet a vastagbélgyulladás vagy a gyulladásos bélbetegség (IBD) csökkentésében, ami máskülönben súlyos hasmenést és kimerültséget okozna.

Az Amhersti Massachusetts Egyetem (UMass Amherst) kutatói négy egércsoporttal végeztek kísérleteket. Az egyes csoportok különböző mennyiségű eperport kaptak, így a szakértők megvizsgálhatták, hogyan hat a gyümölcs a bélgyulladásukra. Végül arra az eredményre jutottak, hogy a teljes eperszemek fogyasztása akkora napi adagban, amely az embereknél háromnegyed csészényinek felel meg, jelentős mértékben csökkenti az IBD-ben szenvedő egerek olyan tüneteit, mint a jelentős testsúlycsökkenés és a véres hasmenés. 

Az eper rendszeres napi fogyasztásának pozitív hatásai közé tartozik az is, hogy helyreállítja az IBD-vel diagnosztizált egerek egészségtelen mikrobiom-összetételét. Az IBD hatására ugyanis növekszik a káros baktériumok szintje a vastagbélben, de a jótékony hatásúaké csökken.

A kutatásokat tovább folytatják, hogy az eper hatásait IBD-s pácienseken is kimutassák.

A sokak által gyakorolt ülő életmód és az étkezési szokások - cukorban, állati zsírokban gazdag, de rostokban szegény étrend - elősegíti a vastagbélgyulladást és növeli az IBD kockázatát.

– mondta a tanulmányt vezető Hang Xiao, a UMass Amherst munkatársa.

Nem sokkal az ACS bejelentése után Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és Kovács Attila országos tisztifőorvos egy budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön azt mondták, hogy ősztől a magyar kormány is vastagbélszűrési programot indít.

A következő két évben 2,4 millió, 50-70 éves férfi és nő vehet részt a programban. A háziorvosok bevonásával induló önkéntes szűrőprogram két lépcsőből áll majd. Az első szűrésnél székletmintát kell küldeni a vizsgálatot végző laboratóriumba. Ezután már csak azokat hívják be a végbéltükrözésre, akiknél a minta alapján polip vagy daganat gyanúja merül föl.

A szűrést kétévente fogják ismételni. Az első csoport várhatóan szeptemberben kapja meg a behívóját, de addig is, amíg nem kerülhetnek a kiválasztottak közé, egyenek sok-sok epret.

(MTI)

(Borítókép:  Adrian Dennis / AFP)

Rovatok