Index Vakbarát Hírportál

Ősi civilizáció ismeretlen sírjait tárták föl Peruban

2018. augusztus 23., csütörtök 09:23

Egy ősi perui civilizáció első ismert embersírjait találták meg az Andok-hegységben, Chavín de Huántarban. Az inka civilizációnál 2000 évvel idősebb chavín kultúra első embersírjait három földalatti járatban fedezték föl apró, kamerával felszerelt robotokkal. A sír egy több mint 3000 éves perui templomkomplexum alatt volt.

A perui kulturális minisztérium szerint ez az elmúlt 50 év legjelentősebb felfedezése az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Chavín de Huántar lelőhelyén.

Chavín de Huántar régen az Adokban élő népek vallási és közigazgatási központja volt. A templom a gabonatermelő chavín civilizációról kapta a nevét, amely Krisztus előtt 1300 és 550 között virágzott a térségben. A chavín kultúra Peruban elsőként foglalkozott fémek megmunkálásával; ismerték és használták az aranyat, az ezüstöt és a rezet is.

Chavín de Huántarban 35 földalatti galériát (járatrendszert) azonosítottak különböző történelmi korokból. Ezek közül némelyiket soha nem tárták föl. A régészek a munkához a Stanfordi Egyetem által fejlesztett távirányítható, minden terepen mozgatható robotokat használtak, amik a szűk járatokba is befértek.

John Rick archeológus, a feltárási program stanfordi vezetője elmondta, hogy az új leletek három eltérő rendszerű galériát alkotnak, de évekig is eltarthat, mire feltárják a chavín kultúrát. A régészeti helyszínnek eddig mindössze 15 százalékát tárták fel. Azt is elmondta, hogy 

az egyik ilyen járatban három ember maradványait találták meg; egyiküket feltehetően feláldozták.

A kutatók azt tervezik, hogy a robotokkal fedezik fel a földalatti járatokat és a bennük található leleteket, amiből kirajzolódhat majd a rituális tevékenységek térképe, valamint azoknak az eszközöknek és tárgyaknak a képe, amiket a templomkomplexum ceremóniáihoz használtak.

(MTI / Reuters)

(Borítókép: Az egyik megtalált ember maradványai - fotó:  Peruvian Ministry of Culture / HO / AFP)

Rovatok