Index Vakbarát Hírportál

63 hónap börtönt kapott az NSA-től adatokat lopó nyelvész

2018. augusztus 24., péntek 11:02

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) korábbi külső munkatársa elismerte, hogy titkos adatokat továbbított a médiának. A 26 éves Reality Winner eleinte 10 év börtönnel nézett szembe, de egy megállapodásnak köszönhetően végül csak 63 hónap letöltendő börtönre ítélték.

Winnert tavaly tartóztatták le, amiért adatokat lopott arról, hogy milyen módon avatkozhattak bele az oroszok a 2016-os választásokba. Winner kapta a valaha letöltendő leghosszabb börtönbüntetést a médiának kiszivárogtatott titkos adatok miatt.

Winner nyelvészként dolgozott az NSA georgiai kirendeltségénél, amikor 2017 júniusában letartóztatták és kémkedés miatt vádat emeltek ellene. Az FBI nyomozása kiderítette, hogy a kiszivárgott dokumentumokat összehajtották vagy összegyűrték, ami arra utalt, hogy kinyomtatták, majd kivitték őket a védett helyiségből.

A hat gyanúsított közül egyedül Winner lehetett az, aki kinyomtathatta a kérdéses dokumentumokat, a gépét átvizsgálva pedig az is kiderült, hogy több levelet is váltott hírügynökségekkel. Winner végül elismerte, hogy ő volt a tettes.

A hozzáférésemet felhasználva nyomtathattam ki a jelentést. Saját akaratomból cselekedtem.

– mondta Winner a június meghallgatásán.

A kiszivárogtatott dokumentumok valószínűleg az Intercept nevű honlaphoz kerültek. Ezekben állítólag részletek voltak arról, hogy az orosz katonai hírszerzés kibertámadásokat tervezett legalább egy amerikai szavazatszámláló szervezet ellen a 2016-os elnökválasztások idején. Azt is megemlítették, hogy legalább 100 választókörzet ellen terveztek adathalász akciókat. Azt nem tudni, hogy a tervezett akciókat sikeresen végrehajtották-e.

A kérdéses fájlokat 2042-ig titkosították.

(BBC News)

Rovatok