Index Vakbarát Hírportál

Európában gyártott holdporral készülünk az űrbéli építkezésre

2018. augusztus 30., csütörtök 10:40

Európai kutatók holdpor-szimulánsok felhasználásával azon dolgoznak, hogy egyszer lakóhelyeket építhessünk a Holdon, ezzel megalapozva az űr felfedezésének új korszakát – írja a Csillagaszat.hu.

A Hold felszínét szürke, finom, egyenetlen felületű szemcsés por borítja. Mivel ez a poros talaj mindenütt jelen van a Holdon, így helyszíni forrásként ideális anyaggá válhatna téglakészítéshez. Össze lehet törni, el lehet égetni és össze is lehet nyomni.

A holdtéglák porból fognak készülni. Szilárd tömbök készíthetők belőle, amelyekből utakat, indítóállásokat építhetünk, vagy lakóhelyeket, amelyek megvédik az űrhajósokat a kíméletlen holdi környezettől

mondta Aidan Cowley, az Európai Űrügynökség (ESA) tudományos tanácsadója, aki jelentős tapasztalattal rendelkezik a holdi talajjal kapcsolatban.

Európai kutatócsoportok szerint a holdpor felhasználásával elérhetővé válhat egy állandó holdi állomás létesítése, megtörve egyúttal a földi nyersanyagoktól való függést is.

Európában előállított holdpor

A Holdat borító por szilikátokból álló bazaltos anyag, amely igen gyakori olyan planetáris testeken, amelyeken volt vagy jelenleg is van vulkanizmus.

A Hold és a Föld közös geológiai történettel rendelkezik, így nem nehéz a holdihoz hasonló anyagot találni, például lávafolyások maradványaiban

– mondta Aidan.

Körülbelül 45 millió évvel ezelőtt a mai Köln környékén több kitörés történt. A közeli European Astronaut Centre (EAC) kutatói a területen található vulkanikus port a holdporral elég jól egyező összetételűnek találták. A jó hír pedig, hogy van belőle bőven.

A holdport helyettesítő anyagnak már neve is van: EAC-1.

A Spaceship EAC kezdeményezés résztvevői is ezzel az EAC-1 anyaggal dolgoznak, új technológiákat fejlesztenek, illetve jövőbeli holdkutatási projektekre vonatkozó terveket készítenek.

Az egyik legjobb dolog a holdi talajban, hogy 40 százalékát oxigén alkotja

– mondta Aidan. Az egyik Spaceship EAC alprojekt azzal foglalkozik, hogyan lehetne kivonni az oxigént belőle, és arra felhasználni, hogy az űrhajósok hosszabb ideig tudjanak a Holdon tartózkodni.

A Hold és a mágnesesség

A holdpor a folyamatos sugárzás miatt elektromosan töltött, ezért a részecskék fel tudnak emelkedni a felszínről. Erin Tranfield biológus, az ESA holdporral foglalkozó csoportjának egyik tagja szerint még nem értjük pontosan a holdpor elektrosztatikus természetét.

Ez eggyel több ok arra, hogy visszatérjünk a Holdra. Olyan eredeti mintákra van szükségünk a felszínéről, amelyek sugárzásnak voltak kitéve

– mondta Erin, akinek az az álma, hogy az első nő legyen a Holdon.

A kutatásához mindössze néhány gramm holdpor is elegendő lenne.

Rovatok