Index Vakbarát Hírportál

Feltekercselhető tabletet fejlesztettek, és borzalmasan kényelmetlennek tűnik

2018. augusztus 31., péntek 12:45

Miközben a nagy techcégek felől is egyre gyakrabban érkeznek hírek arról, hogy hajlítható, hajtogatható kijelzőkkel kísérleteznek, kanadai kutatók készítettek egy prototípust egy felcsavarható tabletről – derül ki a BBC videójából.

A fejlesztést vezető Roel Vertegaal szerint az ősi tekercsek inspirálták őket, mert azoknak "a kialakítása vizuális idővonalak természetesebb, megszítás nélküli megtapasztalását teszik lehetővé". A tekercstablet fő funkciója is erre épül: az egyik végét tekergetve végtelenítve pörgethetjük az Instagramot vagy a Facebookot.

Technológiailag bizonyára szép teljesítmény az ennyire hajlékony kijelző megvalósítása, de a végtermék a videó alapján igen kevéssé tűnik praktikusnak – nemcsak akkor, amikor egy tekerőgombbal kell görgetni egy laza ujjmozdulat helyett, hanem akkor is, amikor a kijelzőt kihajtva kell rábökdösni az instabilan a levegőben lifegő képernyőre. A bumszli rudat a fülünkhöz nyomó telefonálás pedig inkább úgy néz ki, mintha valamilyen jól felépített tech-paródiavideó csúcspontja lenne.

A fejlesztők mindenesetre azt szeretnék elérni, hogy a kijelzőjük később olyan kicsire is feltekerhető legyen, hogy akár egy ceruzába is bele lehessen hajtogatni, és simán elférjen a zsebünkben. Hogy onnan elővéve mire lesz jó, az más kérdés.

Rovatok