Index Vakbarát Hírportál

Északifény-rajongók, rohanjanak a Szaturnuszra!

2018. szeptember 3., hétfő 14:02

A Földön láthatónál sokkal nagyobb kiterjedésű sarki fény ragyogja be a Szaturnusz északi pólusát. Az Európai Űrügynökség (ESA) a Hubble űrteleszkóp új felvételein észlelte a látványos fényjelenséget. A fotókat tavaly, a Szaturnusz nyári napfordulója idején, illetve a következő hét hónapban készítették. A felvételek új információkkal szolgálnak a Szaturnusz sarki fényeiről, például kiderült, hogy azok hajnalban és éjfél előtt a legfényesebbek.

A Földön akkor jelentkezik sarki fény (aurora borealis), amikor a napkitörésekből származó mágneses mező töltött részecskéinek egy része a mágneses pólusok körüli tartományban bejut a Föld légkörébe. Ezek a részecskék a légkör atomjaival ütköznek, ionizálják és gerjesztik azokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza az alapállapotukba. A Földön az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre lehet sarki fényt látni.

A Földön és a Szaturnuszon kívül a Jupiteren, a Neptunuszon, az Uránuszon és Merkúron is megfigyeltek már sarki fényt.

A Szaturnusz légkörét döntően hidrogén alkotja, ami ultraibolya fényt termel, miközben interakcióba lép a napszélben lévő részecskékkel. Ezt a fényt sem szabad szemmel, sem földi távcsővel nem lehet látni, csupán a Hubble-űrtávcsővel észlelhették az űrből.

(MTI)

Rovatok