Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbítja az életet a mediterrán étrend

2018. szeptember 3., hétfő 11:05

Olasz kutatók szerint 25 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát a 65 év felettiek körében a mediterrán étrend: a gyümölcsökben, zöldségekben, olajos magvakban, halakban és olívaolajban gazdag, de húsban, tejtermékekben és alkoholban szegény táplálkozás.

Az olaszországi Pozzilliben működő Neuromed Intézet kutatói több mint ötezer, 65 évnél idősebb ember bevonásával elemezték nyolc éven át a mediterrán étrend és a halálozási arány közötti kapcsolatot. Emellett több másik országban és 12 ezer ember bevonásával végzett további kutatásokat is elemeztek. Az új tanulmányt a British Journal of Nutrition közölte.

A kutatók szerint az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a mediterrán étrend jelentősen meghosszabbíthatja az időskorúak életét. Úgy találták, hogy minél inkább betartja egy idős ember a mediterrán étrendet – aminek része az étkezésekhez megivott egy pohár bor –, annál jobban csökken a valószínűsége az idő előtti elhalálozásának.

A világ népességének elöregedésével néhány éven belül a 65 év feletti emberek fogják alkotni az európai lakosság nagyjából negyedét.

– mondta Licia Iacoviello, a tanulmány egyik szerzője.

(MTI)

Rovatok