Index Vakbarát Hírportál

Forradalmasíthatja a gyógyszeripart az élő anyagot is nyomtató folyadéknyomtató

2018. szeptember 4., kedd 09:07

A Harvard kutatói egészen futurisztikusnak hangzó technológiát fejlesztettek ki: az „akusztoforetik” névre keresztelt technikával akár élő sejteket is lehet készíteni egy folyadéknyomtató segítségével. Bár a fejlesztés korai fázisában jár, az innovátorok abban bíznak, hogy ez egyszer áttörést hozhat a gyógyszeriparban.

A nyomtató egy alacsony frekvenciájú hangrezonátorral hoz létre egy olyan „hangmezőt”, mely akár 100G erővel képes felszippantani és cseppeket készíteni a nyomtatóba tett anyagból. Ekkora erőnek még a legnagyobb viszkozitású anyagok sem tudnak ellenállni,  így akár fémcseppeket is lehet készíteni. A cseppek nagysága a hanghullámok amplitúdójától függ.

Bár ez elég durvának hangzik, a hanghullámok nem hatolnak be a cseppek belsejébe, így maga az anyag nem károsodik a kutatók állítása szerint. Ez azt jelenti, hogy akár élő sejteket is lehet nyomtatni a jövőben ezzel a technológiával.

Ez azt jelenti, hogy az olyan anyagok, melyeket idáig nehéz volt kis mennyiségben előállítani, jobban hozzáférhetőek lesznek az iparban, de akár a hétköznapi használatban. A kutatók leginkább a gyógyszeripari felhasználást, új gyógyszerek kifejlesztését remélik a lehetőségtől, de új vezetők és optikai anyagok, sőt kozmetikai szerek és élelmiszerek is megjelenhetnek, ha megvalósul a szupererős folyadéknyomtató.

Rovatok