Index Vakbarát Hírportál

Szelfizzen, és keresse meg, melyik festmény ábrázolja önt

2018. szeptember 4., kedd 13:52

Mostantól Magyarországon is elérhető a Google Arts & Culture, az az applikáció, amelyik néhány másodperc alatt megkeresi a művészeti adatbázisában, hogy melyik történelmi portré hasonlít önre a leginkább. Mármint a mesterséges intelligencia szerint. Az app androidos telefonokra a Playstore-ból innen, az Apple Store-ból pedig innen tölthető le. Ezután csak egy szelfit kell lőnni, majd megkapjuk a hozzánk leginkább hasonlító festményeket (jobba gördítve lehet újabbakat kérni).

Ebből ilyenek jöhetnek ki:

A Google már vagy két éve létező nagy művészeti appja egyébként tényleg hasznos, marketingszempontból pedig kétségtelenül ügyes volt, amikor idén év elején elindították ezt a kis szolgáltatást, a saját szelfijeinket hasonlítja össze híres festők portréival. Az alkalmazás használata elég egyszerű: csak készítenünk kell egy szelfit, és a Google arcfelismerő technológiája listáz egy csomó hasonló remekművet az amszterdami Rijksmuseum, a washingtoni Phillips Collection vagy az ausztráliai National Portrait Gallery gyűjteményéből. Az app százalékos értékelést is ad arról, hogy szerinte mennyire hasonlít a saját fotónk a kiválasztott portréhoz. Ha a felhasználó rákattint a találatra, további háttérinfókat tudhat meg az alkotásról.

Ez az, ami a nagy nemzetközi hájp lecsengésével mostantól Magyarországon is elérhető. Mostanra a világ 1500 kulturális intézménye több mint 10 ezer alkotása közül tud elvileg hozzánk hasonlót választani a rendszer. Az eredmény ugyanakkor nem feltétlen okoz hatalmas aha-élményt, kicsit úgy tűnik, mintha egy bajusz/szemüveg/vigyor már simán elég is lenne az AI-nek egy komoly fokú egyezéshez.

A Mona Lisára például állítólag a megszólalásig hasonlít David Bowie és Michael Jacksonnak a warholiánus szerelemgyereke:

Mi ilyen szelfitechnikával készült portrékat kaptunk a techtud rovatban:

Továbbá:

Rovatok