Index Vakbarát Hírportál

Az Apple engedélyt kapott a Shazam felvásárlására

2018. szeptember 6., csütörtök 18:38

Az Apple engedélyt kapott az Európai Bizottságtól, hogy felvásárolja a Shazam zenefelismerő alkalmazást. A bizottság áprilisban kezdődött vizsgálata megállapította, hogy a tervezett felvásárlás összeegyeztethető az Európai Unió versenyszabályaival.

Az Európai Bizottság korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a két nagyon hasonló területen tevékenykedő gazdasági szereplő egyesülése csökkentheti a zenei streaming szolgáltatások választékát, és ez hátrányosan érintheti a felhasználókat.

Az EB megállapította, hogy felvásárlás esetén az Apple a versenytársa, a brit bejegyzésű Shazam felhasználóinak kereskedelmi szempontból érzékeny adataihoz való hozzájutása nem ellentétes az uniós szabályozással. Bár az ilyen adatokhoz való hozzáférés lehetővé teszi az Apple számára, hogy közvetlenül célozza versenytársa ügyfeleit, arra ösztönözve őket, hogy váltsanak az Apple Music szolgáltatásra, ez a törekvés elhanyagolható hatással járna.

A Shazam adatbázisának az Apple felhasználói adatai közé integrálása nem nyújt számottevő előnyt az összefonódással létrejött vállalkozás számára azokon a piacokon, amelyeken működnek, az előbbi cég adatbázisa ugyanis nem egyedi jellegű.

– közölte az Európai Bizottság. A vizsgálatuk szerint a konkurens streaming szolgáltatások nem kerülnek versenyhátrányba, a szolgáltatások ugyanis elsősorban kiegészítő jellegűek.

(MTI)

Rovatok