Index Vakbarát Hírportál

Példátlan az EU-ban, ahogy Magyarország megsérti az egyetemi autonómiát

2018. szeptember 6., csütörtök 14:41

A genderszak bezárásával Magyarországon az állam úgy sérti meg az egyetemi és az akadémiai szféra autonómiáját, ami az Európai Unióban példa nélküli. Hasonló támadások csak Oroszországban és Törökországban vannak – írja a Guardianben a magyar kormányt támadó véleménycikkében az Európai Egyetemek Szövetségének vezetője.

A szervezet főtitkára, Lesley Wilson szerint a magyar egyetemek komoly politikai nyomás alatt állnak, a tudomány és a felsőoktatás elleni magyar állami politika pedig precedens nélküli az EU-ban. Bár a kormány munkaerőpiaci okokkal magyarázta a gender szak ellehetetlenítését, a főtitkár az ideológiai támadásokra emlékeztet.

Miközben határozottabb politikai választ várna az EU-tól, felhozza, hogy a magyar biztos, az oktatásért és kultúráért felelő Navracsics Tibor sem állt ki a kormány lépésével szemben. (Amikor Navracsicsot a szakmegszüntetésről kérdezték,   azt mondta , ennek az ügynek semmi köze a felsőoktatási autonómiához, sima szakpolitikai kérdés.)

Wilson emellett az antimigrációs törvénnyel példálózik, és azzal, hogy a CEU, hogy ne minősüljön törvény szerint migrációt elősegítő szervezetnek, inkább nem indítja el a menekült hallgatóknak szánt OLIve programját.

Más intézmények és hasonló dilemmák előtt állnak, csak még nem hozták nyilvánosságra

– állítja a főtitkár, de forrásait nem nevezi meg. Az Európai Parlament magyar jogállamisággal kapcsolatos szavazása elé időzített levél szerint az Európai Egyetemek Szövetségének az az álláspontja, hogy a genderszak beszántása és az antimigrációs törvény megerősíti azt a folyamatot, ami szerintük a 2014-es jogi reformokkal kezdődött: az állami kontroll erősödését Magyarországon.

Rovatok