Index Vakbarát Hírportál

Szándékosan rongálhatták meg a Szojuz űrhajót

2018. szeptember 6., csütörtök 15:21

Szándékosan okozhatták a légszivárgást a Szojuz MSZ-09 űrhajóban az Energia űrkutatási vállalat belső vizsgálóbizottsága szerint – írja az MTI a TASZSZ-ra hivatkozva.

A bizottság az esetet azonosítatlan személyek szándékos cselekedetének minősíti

– jelentette ki egy névtelenül nyilatkozó, az űriparban illetékesnek mondott informátor. A forrás szerint a gyártási eljárás nem irányoz elő semmilyen két milliméteres átmérőjű fúrást az űrhajó törzsében, és ha valaki fúrógépet használt rajta, szándékosan tette. A Szojuzokat egyedileg kézzel, fúró használata nélkül szerelik össze.

„Az egyik verzió, hogy minden az űrhajó végső összeszerelése után történt, és ha így van, akkor szándékosságról van szó” – idéz a TASZSZ egy másik, szintén névtelenül nyilatkozó személyt.

Két próbamozdulat a fúróval - és ott a lyuk. A kérdés az, kinek volt szüksége arra, hogy egy fúróval bemásszon (az űrhajóba), leszakítsa a burkolat egy részét, fúrni próbáljon egy nehezen hozzáférhető helyen, leragassza a helyet és újból elfedje azt? A rossz szándék verziója ebben az esetben magától kínálkozik.

A TASZSZ úgy értesült, hogy a Szojuz MSZ-09-es vagy a végső összeszerelő üzemben, vagy pedig az ellenőrző és tesztelő állomáson sérülhetett meg, még azelőtt, hogy a járművet átszállították volna Bajkonurba. Mindkét szigorúan ellenőrzött létesítmény a Moszkvához közeli Koroljovban található.

A Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat is vizsgálja az űrhajóban keletkezett rendkívül helyzet lehetséges okait, egyebek között azt, hogy a Szojuz sérülése nem már a Nemzetközi Űrállomással való összekapcsolódása után történt-e. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás múlt szerda éjjel a Szojuz MSZ-09 űrhajón.

A 2 milliméteres hajszálrepedést az űrhajósoknak péntekre sikerült behegeszteniük, helyreállítaniuk a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson, amelyhet az űrhajót csatlakoztatták.

Rovatok