Index Vakbarát Hírportál

Az Antarktisz térképe lett a legrészletesebb

2018. szeptember 10., hétfő 11:53

Rendkívül részletes térkép készült az Antarktiszról, de nem azért, hogy megtaláljuk a legjobb sarki kávézót, amikor arra járunk. Egyrészt nem járunk arra, a sarkon pedig nem árulnak kávét, az ott dolgozó kutatónak viszont nagy segítség, hogy láthatóvá váltak a jég és a hó kisebb eltérései, és ez alapján nyomon tudják követni a kontinens felszín változásait.

Egészen mostanáig jobb térképünk volt a Marsról, mint az Antarktiszról - mondta a gleccserkutató Ian Hovat, az Ohio Állami Egyetem munkatársa, aki részt vett a kontinenst feltérképező REMA programban. A tudósok a 2009 és 2017 között készült több százezer műholdfelvételt, összesen több mint 150 terabájtnyi adatot fűztek össze egy szuperszámítógép segítségével.

A szokásos ezer méteres felbontás helyett az antaktiszi térképnek 2-8 méteres felbontása van, vagyis egy autó méretű tárgy jól látszana rajta.

Mivel autóból nem sok száguldozik arrafelé, a tudósok egészen mással tervezik múlatni az idejüket: figyelik a jég mozgását, a gleccserek vékonyodását, a folyókat és a vulkáni tevékenységet.

(Ohio Állami Egyetem)

Rovatok