Index Vakbarát Hírportál

Kihívás, hogy a gyerekek megtanuljanak gondolkozni

2018. szeptember 10., hétfő 14:44

Állandó beszédtéma a hazai közoktatás helyzete és az informatikusok hiánya, ezek kombinációjára pedig számos megoldás született, az oktatási vállalkozások már a kisiskolásokat bevezetnék a kódolásba. A gyerekek azonban ennél is sokkal többet kaphatnak az iskolán kívüli foglalkozásokon, amelyeken egészen más élmény részt venni, mint egy szokványos tanórán –mondta el nekünk Kittka Eszter és Kittka András, a Funside School két alapítója.

Már a kinézetükben sem emlékeztetnek az iskolákra a Funside színes tantermei,  amelyek egy Gellért téri lakásban találhatók, illetve idén egy óbudai helyszínnel is kibővültek a Budapest Schoollal együttműködésben. A szobákban legós dobozokat, robotokat, védőtokkal ellátott tableteket és laptopokat találunk. „Fontos, hogy a gyerekek ne a korlátokat lássák, és jól érezzék magukat ebben a közegben” – mondta Kittka András, és gyorsan kiegészítette:

az élményalapú oktatás nemcsak az élményről szól, a célt is szem előtt kell tartani, hogy a gyerekek eljussanak az igazi programozásig.

Mennyire befolyásolja az óráikat az állami iskolák eltérő színvonala, ahonnan a tanulóik érkeznek? Alapból úgy építették fel a saját fejlesztésű tananyagjukat, hogy abban kitérjenek a kapcsolódó matematikai tudnivalókra.

„A fő kihívás az, hogy a gyerekek megtanuljanak gondolkodni, merjék kipróbálni az ötleteket, sőt, hogy egyáltalán legyenek ötleteik. Nem az a baj, ha valaki esetleg visszahúzódó, hanem hogy a legtöbben nincsenek hozzászokva, hogy kérdeznek tőlük és lehet saját véleményük” – tette hozzá Kittka Eszter. Az iskola óráin projekteken dolgoznak, csapatban, és mindegyik projektnek megvan az a része, hogy el kell mondani, hogy mit miért csináltak. Kérdéseket tesznek fel egymásnak is, és megtanítják, hogy tudnak válaszolni. A projekteket pedig minden félév végén a szülőknek is bemutatják.

Állandósult táboroztatás

A Funside School alapítói 12 éve foglalkoznak gyermekoktatással, és eleinte nyári táborokat szerveztek, ennek az alapjaira építették fel a délutáni iskolát. Eközben a nyári táborokat is folytatják, idén 1800 gyermek járt náluk, miközben az iskola első évében - még csak egy helyszínen - 120 gyermek fordult meg náluk. A tananyagjaikat maguk fejlesztik, és sok pedagógus végzettségű oktató, valamint végzős egyetemista dolgozik náluk.  

A projektalapú munka, a csapatban való dolgozás képessége az informatikában nélkülözhetetlen, de azoknak is hasznosak, akik végül máshogyan döntenek, és nem lesz belőlük programozó. Akit viszont tényleg a programozás vonzott tanfolyamjaikra, és felsősként vág bele a tanulásba, a második évre eljuthat arra a szintre, hogy az oktatási célú Scratch környezetből elkezdhet áttérni a Javascript programozási nyelvre. Mindez az alsósoknál öt félévet vesz igénybe, mert szükségük van egy kis extra alapozásra.

Már készül a következő szint is, némi szakosodással, amikor megismerkednek a diákok a webes és mobilos appok fejlesztésével, esetleg a Python nyelvvel, és ez alapján eldönthetik, hogy melyiket szeretnék komolyabb szinten megtanulni. Hasonló a helyzet a robotika tanfolyammal, amelynek két évnyi tananyaga van készen, és dolgoznak következő éven, amelyben már a Mindstorms legórobot versenyszintű programozása lesz a cél.

Bármilyen tanóráról van szó, a diákok szemében a házi feladat az igazi mumus. A Funside ebben kíméletes, és csak játékos pontgyűjtésre használják a választható feladatokat. A Scratch használatának megvan az az előnye, hogy az órán elkészített programok egy online fiókban vannak, így otthon tovább lehet azokkal kísérletezni. A diákok nemcsak a saját, hanem a többiek munkáit is remixelni tudják, valami mást létrehozva belőle.

Háttértámogatás otthonra

A tanfolyamra járó gyerekek szülei nagyon sokféle háttérrel rendelkeznek, ami a számítástechnikai tudást illeti, ezért indította el a vállalkozás a nekik szóló tanfolyamát.

„Bizonyos dolgokat a szülőnek is tudnia kell, hiába tudnak itt [a tanfolyamon] biztonságos környezetben dolgozni, otthon és barátoknál más a helyzet. Először lehet, hogy a szüleikhez fordulnak, de ha ők nem tudnak segíteni, akkor utána elvész a lehetőség” – mondja Kittka Eszter. „A szülői tanfolyam nyolc alkalomból áll, és ebből az első négyet pszichológus tartja, aki egy személetet próbál átadni, hogy megtalálják a középutat, azaz a gyerek felszabadultan tudjon játszani a többiekkel, de közben szülőként meg tudjuk óvni.”

A függőség is fontos kérdés a szülői tanfolyamon. Tíz esetből kilencszer az jön ki, hogy a gyermek viselkedése igazából teljesen átlagos, és csak arra kell megtanítani, hogyan tudja az időt értékesen eltölteni. Nyilván kell hagyni hülyeségeket is játszani néha, és megmutatni, hogy milyen fontos minket körülvevő társadalmi környezet, a család és a barátok, és ezt nem szabad elveszíteni, nem szabad engedni, hogy teljesen elzárják magukat a gépek világában.

Rovatok