Index Vakbarát Hírportál

Három szörnyet találtak a tengerek mélyén

2018. szeptember 11., kedd 10:48

Hátborzongató csontkollekciónak kinéző mélytengeri lényeket fedeztek fel kutatók a Chile és Peru partjainál húzódó Atacama-árok 7 ezer méteres mélységeiben. Az ember azt gondolná, hogy az óceánok ilyen mélységei, ahol fagyponthoz közeli a hőmérséklet, óriási a nyomás, és teljes a sötétség, az életnek nyomát sem találni, ám  ezek a csigahalak  nagyon is jól érzik ott magukat.

A Newcastle Egyetem által vezetett kutatás során több mint száz órányi videót rögzítettek két mélytengeri kamerával, és bár mindenféle rákot is láttak arrafelé, a korábban ismeretlen halfajok voltak a sztárok. Azt azért sejteni lehetett, hogy találnak valamit odalent, mert ahogy Thomas Linley mélytengeri biológus fogalmazott, a legtöbb ilyen expedíción látnak ismeretlen fajokat.

A felvételen látható, ahogy a halak aprócska rákokat lakmároznak, amelyek rávetették magukat a csaliként kitett haltetemre, és meglepően aktívak voltak. Főleg ha abba is belegondolunk, hogy a kocsonyás testüket az elképesztően nagy víznyomás tartja össze.

Kellemetlen felfedezés volt, hogy a tenger mélyén ugyanúgy megtalálhatók a mikroszkopikus műanyag darabkák, mint a felszínen, és az ottani élővilág táplálékláncába is bejut az emberiség szemete.

(Gizmodo)  

Rovatok