Index Vakbarát Hírportál

Palkovics közölte: a Közgazdaságtudományi Intézetet meg kell szüntetni

2018. szeptember 13., csütörtök 13:12

Éles ellenállást váltott ki a Magyar Tudományos Akadémián, hogy a tudományos területet felügyelő miniszter el akarja venni az MTA kutatóintézet-hálózatának harmadát, egyes intézeteket pedig teljesen meg akar szüntetni. Erről Palkovics egy Powerpoint-prezentációt adott át hétfőn egy konferencián Lovász László MTA-elnöknek. Másnap összeült az MTA elnöksége, és deklarálták, hogy ezt nem tekintik tárgyalási alapnak, Palkoviccsal ezután megszakítják a tárgyalásokat.

A miniszter egyelőre csak néhány intézet kapcsán jelezte, hogy szerinte hova kellene azoknak az MTA-tól átkerülniük, de egy kutatóintézet kapcsán konkrétan is jelezte, hogy azt teljesen meg akarja szüntetni. Pletykaként már lehetett hallani, hogy ez az az MTA Közgazdaságtudományi Intézete, melynek kutatói korábban többször bírálták a korábban éppen Palkovics által felügyelt oktatáspolitikát. Mint megtudtuk, valóban az MTA KTI-ről van szó. A számukra fenyegető helyzetről az intézet főigazgatója, Fazekas Károly a kollégáit körlevélben tájékoztatta, Palkovics indoklását abszurdnak minősítve.

Megszereztük a levelet, melyből a kutatók megtudták, hogy a miniszter meg akarja szüntetni a munkahelyüket, ezt változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Kollégák!

A MTA tegnap este kiadott közleményében is szerepel, hogy „2018. szeptember 10-én szóbeli egyeztetés zajlott Lovász László, az akadémia elnöke és Palkovics László között. Ezen a miniszter az MTA elnökének rendelkezésére bocsátott egy munkaanyagot azzal, hogy ezt az Elnökség tagjainak rendelkezésére bocsáthatja. Az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból többek között kiderül, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.”

Az elnökség tegnapi ülésén úgy döntött, hogy „a miniszter új szempontjait megismerve – az MTA és az ITM közötti tárgyalásokat elakadtnak tekinti, és az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak, de a tárgyalásokat folytatni kívánja a Kormánnyal."

Tegnap az elnökségi ülésen elhangzott az is, hogy az említett beszélgetésről távozóban Palkovics László arra a kérdésre válaszolva, hogy mely intézetet szüntetnék meg, azt mondta, hogy a Közgazdaságtudományi Intézet annyira rossz eredményességű intézet, hogy azt meg kell szüntetni. Ezt a közlést komolyan kell venni, ezért döntöttem úgy, hogy ezt az információt meg kell osztanom az intézethez tartozó minden munkatársammal.

Én ezt a kijelentést abszurdnak tartom és az abban foglalt minősítést a leghatározottabban visszautasítom. Ebben a helyzetben az Akadémia vezetésével és az Elnökséggel együtt mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a Közgazdaságtudományi Intézet a többi intézettel együtt továbbra is folytathassa eddigi kimagasló munkáját.

Minden további fejleményről folyamatosan tájékoztatást adok.

Fazekas Károly

főigazgató/general director

MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont

Centre for Economic and Regional Studies

Bár Palkovics László a megszüntetést a rossz eredményességel indokolta, az előzmények alapján személyes és politikai okokra is lehet gondolni.

Az intézet munkatársai korábban keményen bírálták az oktatáspolitikát  a szegregáció, a gimnáziumi helyek tervezett csökkentése és a szakképzés lebutítása miatt, a kormánykritikus akadémikusok alkotta Stádium 28 Körben pedig  Palkovics szemébe mondták , hogy „a tankerületek csak a központi akarat ötvenes évekre emlékeztető tervteljesítői, az iskolaigazgatóknak meg annyi az önállósága, mint egy helyi IKV-vezetőnek volt”. Akkor még Palkovics jelen volt és nyitottnak mutatkozott a párbeszédre, később a migrációs tanulmány mellett éppen az oktatási bírálatokat hozta fel arra, hogy szerinte az MTA-n belül politikailag elfogult tanulmányok születnek.

Az MTA kutatóintézet-hálózatának feldarabolása ellen az Akadémia vezetése élesen tiltakozik, Lovász László elnök politikai motivációról beszél.

(Borítókép:  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába 2018. szeptember 12-én. - f otó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok