Index Vakbarát Hírportál

A britek már fegyverkeznek a kiberháborúra

2018. szeptember 24., hétfő 08:55

Nagy-Britannia jelentősen megnöveli a kiberhadviselési képességeit: létrehoznak egy kibertámadásokra specializált új egységet kétezer fővel – írja a Sky News.

A lap szerint a védelmi minisztérium és az elektronikus hírszerzésért felelős GCHQ hamarosan bejelenti a bővítés tervét, amellyel az Oroszország felől érkező egyre nagyobb kiberfenyegetésre kívánnak reagálni. A bővítés azt jelenti, hogy az eddigiekhez képest megnégyszereződik a támadó kiberműveletekre szakosodott állami alkalmazottak száma. A Sky News egy forrása szerint az erősítésre 250 millió fontot (bő 90 milliárd forintot) fordít az állam, egy másik forrás szerint az összeg ennél is magasabb lehet.

A lap korábbi és jelenlegi biztonsági és katonai tisztviselővel folytatott beszélgetések alapján arról is ír, hogy az egyre fokozódó kiberhadviselést jól demonstrálja az Irakban és Szíriában az Iszlám Állam ellen folytatott kiberműveletek sikere: a britek, az amerikaiak és szövetségeseik összehangolt kibertámadásaikkal szétzilálták a terroristák online propagandagépezetét, álhírekkel zavarták össze őket; elvágták őket az online kommunikációs lehetőségektől, hogy hibára kényszerítsék őket; a rendszereikbe bejutva adatokat töröltek; és a finanszírozási forrásaikat is célba vették.

Az Egyesült Államok szerepe eddig is ismert volt ezekben a műveletekben, de a hasonló mértékű brit hozzájárulásról eddig nem voltak elérhető információk. Brit tisztviselők szerint mindez nagyban hozzájárul az Iszlám Állam visszaszorításához.

Rovatok