Index Vakbarát Hírportál

127 millió éves madárfajt azonosítottak Kínában

2018. szeptember 25., kedd 15:20

Egy 127 millió évvel ezelőtt élt madárfajt azonosítottak kínai kutatók, akik szerint az ország északkeleti részén feltárt ősmaradvány új információkkal szolgál a madarak fejlődéséről a repülési képesség kialakulásának korai szakaszában – írja az MTI.

A Kínai Tudományos Akadémia gerinces paleontológiai és paleoantropológiai intézetének munkatársai az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) számoltak be a kréta időszak hajnalán élt madár remek állapotban fennmaradt teljes csontvázán és toll-lenyomatain végzett vizsgálataikról.

The fossil of Jinguofortis perplexus is rather beautiful too (with wings in an unusual upturned position...). Paper here: https://t.co/R0RwkyyR5f pic.twitter.com/uy26MJEEcj

— John Pickrell * (@john_pickrell) September 24, 2018

Az elemzések szerint az állat a repülés evolúciójának egy kulcsfontosságú időszakában élt: a madarak ekkor már megváltak hosszú, csontos farkuktól, de még nem jelentek meg a repülésben szerepet játszó tollak a megrövidült farkukon.

A kutatók a Jinguofortis perplexus nevet adták a már kihalt fajnak. A kínai jinguo, vagyis női harcos és a latin fortis, vagyis bátor szavakból képzett Jinguofortis nemzetségnév a világ női tudósai előtt tiszteleg.

A Jinguofortis perplexus nagyon egyedi tulajdonságokkal bírt. Apró fogai a vele rokonságban álló theropoda dinoszauruszokéra emlékeztet; rövid, csontos farka a csigolyák összenövésével keletkezett csontos képződményben (pygostyle) végződött; az emésztőcsatornájában talált gasztrolitok (gyomorkövek) tanúsága szerint döntően növényekkel táplálkozott; volt egy harmadik ujja, amely mindössze két csontból állt; a vállízülete szerkezete pedig arról árulkodik, hogy a Jinguofortis perplexus feltehetőleg kicsit máshogy repült, mint a mai madarak.

Rovatok