Index Vakbarát Hírportál

Elkártyázták előttünk a mobilozás jövőjét

2018. szeptember 25., kedd 11:48

Videojáték élő közvetítésével és távolról elvégzett stúdiómunkával demonstrálta a Vodafone az ötödik generációs (5G) mobilhálózatban rejlő lehetőségeket a siófoki Internet Hungary konferencián. A HearthStone kártyajáték fővárosi bajnokságát közvetítették, ebből a játékból laikus szemmel legfeljebb annyit lehet felfogni, hogy a versenyzők szörnyeket ábrázoló kártyákat dobálnak be, és valamelyikük néha nyer. 

Van abban logika, hogy a Vodafone nem egy látványos lövöldözős játékot választott a demóhoz, mert így senki sem figyelt a tartalomra, és el tudták mesélni, hogy 

A közvetítésben az volt a pláne, hogy a Vodafone budapesti székházában zajló verseny élő felvételeit a siófoki kihelyezett stúdióban vágták meg, ott fűztek hozzá kommentárt, és az így létrejött adást 5G kapcsolaton küldték tovább a Fusion TV Twitch-csatornájára. Ez jó sok áttétel, a játékban pedig csak ezredmásodperc körüli késleltetés megengedhető, ezért volt szükség 5G-re. A 4G ennél jóval lassabb, 20-30 ezredmásodperces válaszidőt garantál.

Természetesen nem az esport miatt fog 5G hálózatot építeni a Vodafone, ez csak egy szemléltetőeszköz, közérthetőbbé teszi a technológiát. Az 5G és a jó minőségű 4G közötti különbség egyébként alig lesz érezhető, és olyankor jön majd elő az 5G előnye, amikor például egy stadionban mindenki egyszerre akarja visszanézni a gólt a mobilján. Vagy amikor egy gyáron belül minden gép mobilneten kommunikál majd vezetékes kapcsolat helyett, aminek az lesz a következménye, hogy a gyártósorok szabadabban mozgathatók lesznek (mondjuk olcsóbb országokba), hiszen nem kell semmit újradrótozni.

A Vodafone által hétfőn bemutatott okosparkolás nem igényel 5G-t, mert csak egy bitnyi információt kell közölni – üres vagy foglalt-e a hely –, és a késleltetés sem okoz gondot. A rengeteg eszköz által egyszerre igényelt nagy sávszélességhez kell majd az 5G.

Az 5G érkezésének időpontja még nem dőlt el

– mondta Király István, a Vodafone vezérigazgató-helyettese, amikor arról faggattuk, hogy a demójuk mennyire jelzésértékű. „Megvan az 5G-hez szükséges frekvenciánk, 5G-s bázisállomások is vannak, de a végberendezések még túl nagyok.” 

Igazából ezért lesz gyorsan 5G

Egy független tanulmányból, amit nem a Vodafone juttatott el hozzánk, hanem a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég, az is kiderül, hogy a szolgáltatók valójában miért csapnak ekkora felhajtást az 5G körül.

a pénz miatt

Teljesen mindegy, hogy milyen hálózatot használunk éppen, az adathasználat egyre csak növekedni fog, és ezzel egy időben a gigabájtonként fizetett ára fokozatosan csökken. A BCG elemzése arra mutat rá, hogy egészen 2021-ig ugyanazon a pályán halad majd a most használt 4G és a jövőbeli 5G gigabájtonkénti ára, ám ezt követően a 4G még egy kicsit drágulni is fog, és 2025-ben már ötször többe kerül majd 4G-n adatot szolgáltatni, mint 5G-n. Ezt pedig nyilvánvalóan senki sem akarja.

Technikai okai vannak a drágulásnak, a 4G hálózaton ugyanis egy idő elteltével egyre sűrűbben kéne antennákat telepíteni a felhasználói igények kiszolgálásához, míg az 5G hálózaton a Vodafone által is használt 3 GHz fölötti frekvenciák és a sokkal fejlettebb antennarendszerek miatt későbbre halasztható ez a költséges feladat.

Magyarország az 5G nagy nyertese lehet

Egy az Európai Bizottság megrendelésére készült – szintén a BCG által jegyzett – tanulmány becslése szerint az 5G kiépítésébe befektetett 56,6 milliárd euró az EU-ban átlagosan évente 113,1 milliárd euró gazdasági előnnyel járna, és Európa-szerte 2,3 millió új állást teremtene 2025-ig. Az országos bontás ennél is jobb képet fest, hazánk mind az 5G miatt létrejött munkahelyek, mind a gazdasági előnyök tekintetében felülmúlná az uniós átlagot.

Az Internet Hungary konferencián Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke elmondta, hogy elkezdték előkészíteni a 2019 közepére tervezett frekvenciaértékesítéseket, többek közt a 700 MHz-es és 3800 MHz-es sávokban, amelyek hasznosak lesznek az 5G szolgáltatások elindulásához, és vizsgálják annak a lehetőségét, hogy további sávokat nyissanak meg a mobilszolgáltatások előtt.  

Rovatok