Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX-szel megy a Holdra egy japán cég

2018. szeptember 27., csütörtök 08:33

A SpaceX segítségével indul a Hold felkutatására az ispace japán vállalkozás. A tokiói cég két holdmisszióra írt alá szerződést a SpaceX-szel – írja az MTI.

A SpaceX egy leszállóegységet és egy holdjárót fog a Holdra vinni Falcon 9-es rakétáján. A tervek szerint 2020-ban kerülnek az eszközök Hold körüli pályára, majd landolási kísérletet tesznek 2021 közepén.

Hakamada Takesi, az ispace vezetője elmondta, hogy cége és a SpaceX osztozik azon az elképzelésen, hogy egyszer majd lehetővé válik az embereknek az űrbéli élet. Reményei szerint az ispace a jövőben kormányoknak és magánügyfeleknek kínálhat majd szolgáltatásokat.

Gwynne Shotwell, az SpaceX elnöke kifejtette: a vállalkozás büszke arra, hogy a japánok őket választották ki első Hold-missziójukra. Az ispace nem közölt adatokat arról, milyen költségei lesznek a küldetésnek. Hakamada szerint azonban a cég már közel 95 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől.

Kapcsolódó SpaceX-Japán koprodukciós hír: a SpaceX vezetője, Elon Musk egy hete jelentette be, hogy Mezava Juszaku japán milliárdos lesz a 2023-ra tervezett, ötnapos Hold körüli utazásuk első magánügyfele.

Rovatok