Index Vakbarát Hírportál

A valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították

2018. szeptember 27., csütörtök 08:44

A világon valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították brit zoológusok – írja az MTI. Az elefántmadárfélék családjába tartozó állat, amely akár 800 kilogramm súlyú és három méter magas is lehetett, a Vorombe titan (malgas és görög nyelven nagy madár) nevet kapta.

A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatói a Royal Society Open Science szaklapban publikált tanulmányukban átírták az elefántmadárfélék családjának rendszertanát is. Korábban a tudósok az elefántmadárfélék családjában két nemet és 7 fajt azonosítottak. A ZSL zoológusai azonban új bizonyítékok alapján kimutatták, hogy a család három nemre osztható, amelyekben legkevesebb négy jól elhatárolható faj található.

Az Aepyornithidae családba tartozó elefántmadarak egykor Madagaszkár szigetén éltek, hatalmasra nőtt, röpképtelen madarak voltak. Eddig a szakemberek két nemét – Aepyornis és Mullerornis – írták le. Az első fajt (Aepyornis maximus) 1851-ben azonosították, és ezt tartották a világ valaha élt legnagyobb madarának. 1894-ben C.W. Andrews brit tudós leírt egy még nagyobb fajt, az Aepyornis titant, de ezt általában elvetették, mondván a faj az A. maximus egy szokatlanul nagy példánya.

A ZSL kutatói azonban most ara jutottak, hogy a titan valóban egy önálló faj.

Csontjainak formája és mérete annyira különböző a többi elefántmadárétól, hogy egy új, a Vorombe nevű nembe sorolták. James Hansford vezetésével a szakemberek a világ múzeumaiban őrzött több száz elefántmadárcsontot vizsgáltak, és a kapott adatokat egy algoritmuson átfuttatva állapították meg az állatok nagyságát.

Az ember miatt halhatott ki

A társaság tudósainak egy minap közzétett másik kutatása egy tízezer éves csontmaradványon talált vágásnyomok alapján megállapította, hogy az ősember irthatta ki a madagaszkári elefántmadarakat. Eddig úgy tartották, hogy az ember 2500-4000 évvel ezelőtt telepedett meg a szigeten, az új lelet azonban 6000 évvel korábbira teszi a megjelenését.

Az elefántmadarak a madagaszkári megafauna legnagyobb állatai voltak, és kétségkívül a sziget evolúciós történetének egyik legfontosabb lényei, még a lemuroknál is fontosabbak. Ez azért van, mert ezek a nagytestű állatok óriási hatással voltak az ökoszisztémára. Madagaszkár még ma is megszenvedi e madarak kihalásának a hatásait

– idézte Hansfordot a Phys.org.

"A kihalt fajok diverzitásának pontos ismerete nélkül nem érthetjük meg jól egy olyan páratlan sziget, mint Madagaszkár evolúcióját és ökológiáját, és nem tudjuk pontosan rekonstruálni azt, hogy mi veszett ki az emberek érkezésével. A biodiverzitás történelmének ismerete létfontosságú ahhoz, hogy meghatározzuk, hogyan lehet megőrizni a ma veszélyeztetett fajokat" – tette hozzá Samuel Tuvey, a tanulmány társszerzője.

Rovatok