Index Vakbarát Hírportál

Először fertőzött meg embert patkányok közt terjedő hepatitis

2018. szeptember 28., péntek 15:49

Egy 56 éves hongkongi férfi az első ember a világon, aki a hepatitis E eddig kizárólag patkányok között terjedő vírustörzse fertőzött meg – írja a BBC.

A hepatitis E embereket fertőző változata általában szennyezett ivóvízzel terjed. A betegség emberi változatának jellemző tünetei a sárgaság, illetve fáradtság, láz, émelygés, hányás és hasi fájdalom. Olyan esetet azonban egészen eddig nem dokumentáltak, amelyben a patkányokat megbetegítő változat terjedt volna át emberre.

A férfi májátültetésen esett át, az orvosok ezután vettek észre nála abnormális májműködést. A Hongkongi Egyetem kutatóinak tesztjeiből kiderült, hogy a szervezetében találta hepatitis E vírus az embert megfertőző vírustörzstől jelentősen eltérő volt.

Egyelőre nem világos, hogy a hongkongi férfi hogyan kapta el a vírust, de a háza előtti kukákat ellepték a patkányok, így feltehetően ők voltak a fertőzés forrásai. Az esetből a kutatók arra következtetnek, hogy az ételbe jutó fertőzött patkányürülék képes lehet az embert is megfertőzni. A megbetegedett férfi mindenesetre már felépülőben van. (Bár immunhiányos vagy terhes betegeknél akár halálos is lehet, a betegség általában nem végzetes.)

Bár ezt a konkrét vírustörzset emberben eddig még nem találták meg, nem ritka, hogy állatokról terjedjen át egy-egy betegség az emberekre. Egy 2016-os felmérés szerint a jelenleg aktív fertőző emberi betegségek több mint 60 százaléka származik állatoktól.

Rovatok