Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a kihaltnak hitt, fán lakó kengurut

2018. október 1., hétfő 09:46

Majdnem egy évszázaddal ezelőtt, 1928-ban fedezett fel egy fán lakó kengurufajt Ernst May, a világ egyik elismert evolúciós biológusa, a nyugat-pápuai Wondiwoi-hegység magasan fekvő erdeiben. Az állatról készült fényképet elküldte a londoni Természettörténeti Múzeumnak, és ezt követően soha senki sem találkozott ezzel a fajjal.

Egészen idén júliusig, amikor az amatőr biológus Michael Smith a Wondiwoi-hegységben túrázva meg nem pillantotta a keresett kengurut. A brit férfi kimondottan azért utazott a régióba, hogy nyomát lelje a kihaltnak hitt állatnak, amely egyike a huszonöt leginkább keresett eltűnt fajnak a Global Wildlife Conservation természetvédelmi szervezet listáján. Smith 1500-1700 méteres magasságban járta a sűrű bambuszerdőket, ahová a helyi vadászok nem merészkednek fel, ezért is maradhatott rejtve a kihaltnak hitt faj.

A fán lakó kenguru a majmok és a medvék kereszteződésének tűnhet, pedig valójában az erszényesek közé tartozik, a kenguru és a wallaby közeli rokona. Összesen tizenhét fán lakó kengurufaj és alfaj ismert, többségük Ausztráliában és Új-Guineán él, ám egyik sem olyan rejtélyes, mint amelyik Wondiwoi erdeiben él. Smith 30 méteres magasságban, a lombok közt pillantotta meg az állatot.

Már csak az ürülékminta alapján készülő laboreredményt kell megvárni, amely a DNS ellenőrzésével bizonyíthatja, hogy valóban az eltűnt állatot sikerült megtalálni.

(Quartz)

Rovatok