Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a rejtélyes kilencedik bolygó nyomát

2018. október 3., szerda 14:00

Jóval a Plútón túl találtak egy eddig ismeretlen aprócska törpebolygót, amelynek a pályáját egy hatalmas távoli objektum formálhatta, a régóta sejtett titokzatos X bolygó, a Naprendszer kilencedik bolyója. A nyomravezető a tudományos katalógusokban 2015 TG387 számozással ismert, egyébként csak A Goblin néven emlegetett égitest.

A Carnegie kutatói vették észre a távoli objektumot, és a furcsa pályája miatt gondolják, hogy a távoli és láthatatlan X bolygóhoz lehet némi köze. A TG387 most körülbelül 80 csillagászati egységre (AU) van a Naptól, vagyis nyolcvanszor távolabb, mint a Föld. De még a Plútó is közelinek mondható hozzá képest, amely 29,7-49,3 csillagászati egységnél található.

Valójában már 2015 októberében észrevették a TG387-et a japán Subaru 8 méteres távcsövével, amely a hawaii Mauna Kea tetejéről kémleli az eget, ám a csillagászoknak kellett pár év, hogy kiszámítsák a keringési pályáját.

Az objektum körülbelül 300 kilométer átmérőjű, ami alapján törpebolygónak számít, és negyvenezer év alatt halad végig a szélsőségesen elliptikus pályáján. Sohasem kerül 65 csillagászati egységnél közelebb a Naphoz, míg a legtávolabbi pozíciója 2300 egységnyire van. Ennél többet nem tudnak megállapítani róla, mert túl messze van és nagyon apró.

A Goblin pályája alapján szimulációkat készítettek a tudósok, és ez alapján valami nagy dolognak kell ott lennie. A kutást vezető Scott Sheppard szerint 85 százalék a valószínűsége annak, hogy ott van valahol az X bolygó. Ugyanakkor az is legalább pár száz, ha nem ezer csillagászati egység távol van, így még ha akkor is lenne, mint a Neptunusz, a mai távcsövekkel aligha lehetne észrevenni.

(LiveScience)

(Borítókép: Fantáziarajz a bolygóról - grafika:  R. Hurt (IPAC)/Caltech)

Rovatok