Index Vakbarát Hírportál

Bekapcsolták a Curiosity tartalék agyát

2018. október 5., péntek 12:45

Hibát észleltek a NASA szakértői a Curiosity viselkedésében, ezért átkapcsolták a marsjárót a tartalék számítógépére. Az átállásra pár nappal ezelőtt került sor, és azért döntöttek így, mert az űrjármű szeptember 15. óta nem küldte el sem a tudományos mérési adatokat, sem pedig a napi bejegyzéseit, márpedig az utóbbi nélkül nem tudják kitalálni, hogy mivel van gond, és hogyan lehetne megjavítani.

Szerencsére a NASA redundáns rendszereket küld a távoli űrbe, amikor csak lehetséges, és ennek hála két számítógép került a Curiosity fedélzetére is: az egyiket Side A-nak, a másikat Side B-nek nevezik, mint a magnókazetták két oldalát.

Eredetileg a Side A működött a Curiosity űrszondán, amikor leszállt a Marsra 2012-ben, ám nem sokkal később, 2013-ban már átváltottak a másik oldalra, amikor egy hiba miatt majdnem egy hónapig offline volt a személyautó méretű gépezet. Ez akkora hiba volt, hogy majdnem véget ért miatta a küldetés, amit a NASA mérnökei csak évekkel később ismertek be.

Közben megjavították az A oldalt, és most ezt kapcsolták be, amíg megvizsgálják a B oldal memóriahibáit. Hosszabb távon a csapat szeretne majd visszaállni a B oldalra, mert annak nagyobb a memóriája.

(Space.com)

Borítókép: NASA/JPL-Caltech

Rovatok