Index Vakbarát Hírportál

Életmentésben jobb lehet a WIWE, mint az Apple Watch

2018. október 5., péntek 09:04

Pár napja bemutattuk, milyen fontos lehet az EKG-méréseket otthon is elvégezni, főleg azoknak, akiknél az egészségi állapotuk vagy a koruk miatt előfordulhat stroke-hoz vezető pitvarfibrilláció. Cikkünkre reagálva jelentkezett nálunk a magyar kézi EKG, a mobilokkal összeköthető WIWE fejlesztője, hogy néhány kulcsfontosságú technikai részletre felhívja a figyelmünket a saját eszközükkel és a szintén EKG-val felszerelt Apple Watch órával kapcsolatban.

A mérések kényelme

Mi is kipróbáltuk a WIWE-ot korábban, és nagyon kényelmesen lehet vele mérni az EKG-t, hiszen lazán az ölünkbe vagy az asztalra fektethetjük a kezeinket, miközben a hüvelykujjaink a két szenzoron pihennek.

Az Apple Watch esetében gondot jelenthet a csukló szőrzete, és hogy fél percen át stabilan, remegés nélkül az óra oldalán lévő picike koronán kell tartani a mutatóujjunk hegyét.

Fontos odafigyelni arra, hogy a kezeink semmiképpen ne érintkezzenek egymással, mert az elrontja a mérést, a műszer ugyanis a bal és a jobb kar közötti feszültséget mérve regisztrálja az EKG-jelet. Erre könnyebb odafigyelni pihentető kéztartásnál.

Elismert forma

A WIWE a most zajló Design Hét Budapest keretén belül a Magyar Formatervezési Díj kategóriában besöpört egy fődíjat.

A mérések gyakorisága

Ebben már egyértelműen az Apple Watch lesz majd a győztes (amikor aktiválják az EKG-t rajta), mert ha más funkcióit is kihasználjuk, akkor az óra szinte folyamatosan ott lesz a csuklónkon, feltöltve és mérésre készen. Nyomon tudjuk követni vele pulzusunk szaporaságát, a segítségével elvégezhetünk légzési gyakorlatokat, rendszeres mozgásra és vízfogyasztásra állíthatunk be figyelmeztetést.

Ezzel szemben a WIWE-ot külön kell tölteni, kimondottan csak azért, hogy EKG-ként használjuk, bár a pulzust és a vérünk oxigénszaturációját ez is megmondja nekünk. Ha viszont bármikor elfeledkezünk a töltéséről, előfordulhat, hogy a kritikus pillanatban nem áll majd készenlétben, hogy elvégezzük vele az életmentő mérést.

A mérések pontossága, részletessége

Ez talán a legfontosabb terület, ha egészségügyi adatokat gyűjtő eszközről beszélünk, és sokat elmond, hogy az interjúnkban megszólaló Lippai József kardiológus a WIWE-ot használja a pácienseivel. Az Apple esetében egyelőre kénytelenek vagyunk a hatósági jelentésekre hagyatkozni, mert az EKG-funkció csak később lesz elérhető benne, ráadásul eleinte csak az Egyesült Államokban.

Az Apple azt állítja, hogy az Apple Watch 4 képes felismerni a pitvarfibrillációt. A leírásokból azonban kiderül, hogy az eszközt csak normál szinuszritmusú és pitvarfibrillációs esetekre tesztelték, és az amerikai gyógyszerészeti hatóság (FDA) azt mondja, hogy sem más aritmiás esetekben, sem 22 éves kor alatt nem javasolt az Apple Watch EKG-jának használata. Ezek a feltételek a WIWE szakértői szerint arra utalnak, hogy az óra nem mér meg minden gyanús jelet, illetve olyan tulajdonságokat, amelyekkel ki tudná szűrni például a veszélytelen, fiatalkorra jellemző szívritmus-ingadozásokat.

A WIWE rendszerét ezzel szemben úgy alakították ki, hogy a szenzoraiból érkező jelet több lépésben, alaposabban elemezze.

  1. Megkeresi a magas és meredek hullámokat (QRS hullámcsoportok), amelyek a szívkamrák elektromos tevékenységéből, aktivációjából adódnak
  2. Észleli a szabálytalan szívritmust
  3. Megnézi a P-hullám hiányát, ami szintén a pitvarfibrilláció tulajdonsága. Ez kell ahhoz, hogy az eszköz ne keverje össze más szívritmus-zavarokkal

Arra hívták fel még a figyelmünket a WIWE szakértői, hogy az eszközük tesztelésén 98,7 százalékos egyezés jött ki, amikor 10 ezer klinikai EKG-mintával összevetették a mérési adataikat.

Az Apple Watch egészségügyi képességeire még visszatérünk, amikor az óra EKG funkciója elérhetővé válik, bár azzal kapcsolatban nincsenek biztató jóslatok, hogy mikor tudnak majd a magyar felhasználók is szívhullámokat mérni vele. A briteknél állítólag évekbe telhet, amíg az óra átjut az ottani hatósági ellenőrzésen. Az pedig egészen biztos, hogy akinek ezen múlhat az élete, nem fog éveket várni, és minél hamarabb elkezd rendszeresen mérni, a leginkább kézenfekvő és a célnak megfelelő eszközzel.

Rovatok