Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül találtak a világban értékes vasakat

2018. október 5., péntek 16:55

A héten két szenzációs és teljesen véletlen felfedezésről is beszámolt a világsajtó, amelyekben két közös dolgot találunk:

Az első esetben egy évtizedeken át ajtótámasznak használt furcsa szikláról derült ki, hogy majdnem 30 millió forintot (100 ezer dollárt) ér. A súlyos kődarab ugyanis egy méretes meteorit, amely 88,5 százalékban vasból, 11,5 százalékban nikkelből van, és valamikor az 1930-as években csapódott be az amerikai Michigan állam területén.

A tulajdonosa egy farmmal együtt szerezte meg, és csak mostanában kezdett elgondolkodni azon, hogy talán érdemes lenne utánajárni, mennyit is érhet, miután több hír megjelent arról, hogy emberek meteoritokat adnak el jó pénzért.

A másik történetben egy nyolcéves svéd lány bukkant rá egy viking kardra, amikor az alacsony vízállású Vidostern tóban úszkált. Egyszer csak kitapintott valamit a víz alján, érezte, hogy valami markolatszerű dolgot sikerült megragadnia, és amikor felemelte, egy méretes vaskard vált láthatóvá.

A helyi múzeumnak leadott leletet már teljesen szétmarta a rozsda, a szakértői becslések szerint 1500 éves lehet. Amikor régészek átnézték a felfedezés helyszínét, ugyanott egy brosst is találtak.

Úgy látszik a világban járva érdemes odafigyelni az elénk kerülő vas dolgokra, mert többet érhetnek, mint amennyit fémhulladékként kapnánk értük.

(CNN, BBC)

Rovatok