Index Vakbarát Hírportál

Áramtolvaj bitcoinbányászt tartóztattak le Kínában

2018. október 9., kedd 13:48

Egy helyi lap beszámolója szerint a kínai hatóságok szeptemberben letartóztattak egy Hszü Hszinghua nevű férfit, akiről feltételezték, hogy áramot lopott a vasúttársaságtól. A tegnap közzétett határozat szerint a férfit végül elítélték: mint kiderült, azért lopott áramot, hogy ezzel biztosítsa a bitcoinbányászathoz szükséges energiát.

A férfi tavaly ősz óta több mint négymillió forint értékű áramot lopott. Az akciójára néhány hónap múlva fény derült a kontrollvizsgálatok során. Az ítéletben a tolvajt a kár szinte teljes megtérítésére kötelezték, valamint három és fél év börtönbüntetést kapott, és elkobozták a bányászathoz használt eszközeit is.

Hszinghua akkor kezdhette meg az akciót, amikor tavaly év végén a bitcoinárfolyam az egekbe szökött. A nyomozás kiderítette, hogy a férfi körülbelül húszezer dollárnyi, azaz bő öt és félmillió forintnyi bitcoint bányászott lopott energiával. Az erről szóló jelentések viszont ellentmondanak egymásnak, mivel a férfi állítólag 50 számítógépet és három nagy hűtőventilátort használt az akcióhoz, miközben a nyeresége alig négyszázezer forintnyi jüan volt. Ezt a bitcoinárfolyam hektikussága is okozhatja, ami néha felszökik, de pár hét alatt hatalmasat zuhanhat.

A kriptovaluta-bányászat világszerte szúrja a hatóságok szemét a pénzügyi kontroll hiánya miatt. A mostani akció újabb ok lehet arra, hogy tovább szigorítsanak a szabályokon.

(IT Café | The Paper)

Rovatok