Index Vakbarát Hírportál

A hurrikán lezúzta az amerikai légierő floridai központját

2018. október 16., kedd 10:11

Lassan egy héttel a Michael hurrikán elvonulása után még mindig zajlik a károk felmérése az Egyesült Államok Légierejének floridai bázisán, amit gyakorlatilag 100 százalékban letarolt a trópusi vihar. Mint azt korábban megírtuk, a Tyndall légibázisa Panama Citytől délre egy földnyelven nyúlik be a Mexikói-öbölbe és a hurrikán szeme telibekapta őket.

A vihar lebontotta több hangár és kiszolgáló épület tetejét, felborított kisebb gépeket is és szinte a földdel tette egyenlővé a légibázis melletti lakóterületet. Az első kármegállapítások szerint a Tyndall bázis jelenleg teljes mértékben lakhatatlan, használhatatlan. A Tyndall légibázis az amerikai légierő F-22 Raptor lopakodó vadászgépeinek kiképzőközpontja. A vihar előtt az itt állomásozó 55 darab F-22-es repülőgépből 33-at más bázisokra evakuáltak, a maradék 22 gép azonban a bázis hangárjaiban volt kénytelen átvészelni a vihart, mivel feltehetően műszaki okokból nem voltak röpképesek.

A légierő egyelőre nem közölte, hogy hány F-22-es sérült meg a 4-es kategóriájú vihar következtében, így a károkról sincsenek még hozzávetőleges becslések sem. Mivel egyetlen F–22-es 339 millió dollárba kerül, a kár sok millió dollárra is rúghat. A Military.com meg nem erősített információi szerint 7-17 közé tehető a kárt szenvedett repülőgépek száma.

Hivatalos forrásból nem érkezett megerősítés a pletykákban szereplő számokra. A bázison tett látogatás után a légierő magas beosztású illetékesei vasárnap azt közölték, hogy a veszteségek nagyok, de nem annyira súlyosak, mint attól korábban tartottak, és bíznak abban, hogy a bázis egy nap újra működőképes lesz, írja a Military.com.

A légierőnek a legutóbbi statisztikák szerint 183 darab Lockheed Martin F-22 Raptor gépe van, amiből 160 áll aktív szolgálatban, és kb. a felük fogható azonnal hadra. Ha a Tyndall bázison ragadt gépek java része annyira megsérült, hogy le kell írni őket, akkor az tíz százalékos veszteséget jelenthet.

Rovatok