Index Vakbarát Hírportál

Távolba révedő piszeorrú majmok az év természetfotóján

2018. október 17., szerda 19:57

Két piszeorrú majmot ábrázol az a fotó, ami megnyerte a fődíjat az idei Wildlife Photographer of the Year (Az év természetfotósa) versenyen. Az eredményhirdetést a londoni Természettudományi Múzeumban rendezték szerdán, a verseny finalistáiról legutóbb nagyképes cikkben számoltunk be.

A holland Marsel van Oosten a kínai Csinling hegyekben készítette a felvételt. A fotós napokon át követte a piszeorrú majmokat (rhinopitecus), hogy kiismerje szokásaikat és viselkedésüket. Van Oosten egyetlen képen akarta megmutatni egy hím káprázatos hátszőrét és kék színű pofáját, írja a BBC hírportálja.

A fotós kitartása végül elnyerte jutalmát és a díjnyertes felvételen még egy kisebb testű nőstényt is sikerült megörökítenie. A két állat egy kövön ülve mered - látszólag - a távolba, ám a fotós elárulta, hogy valójában a csapatuk tagjai közt kirobbant heves vitát szemlélik. "Örülök, hogy ezzel a képpel sikerült nyernem, mert ezek olyan veszélyeztetett állatok, amelyeknek még csak a létezésről is kevesen tudnak" - mondta a BBC-nek a győztes, aki szerint fontos, hogy az emberiség tisztában legyen azzal, hogy a bolygón élő fajok egy nagy része fenyegetett. "És nem csupán az orrszarvúak, a tigrisek és a jegesmedvék, hanem ezek a fajok is sokkal több figyelmet érdemelnek, minden lehetséges védelmet meg kell adni nekik."

Az év természetfotósa pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállítás, amelyet péntektől láthatnak az érdeklődők. A jövő évi versenyre hétfőtől várják a nevezéseket.

(Borítókép: Marsel van Oosten / Wildlife Photographer of the Year)

Rovatok