Index Vakbarát Hírportál

Több ezer kamu közösségi profilt és emailcímet gyártottak, hogy amerikainak tűnjenek

2018. október 20., szombat 11:38

Vádat emeltek egy orosz nő, Jelena Akeszjevna Kuszjajnova ellen, aki az amerikai igazságügyi minisztérium szerint megpróbált beavatkozni a közelgő amerikai félidős választásokba, írja a BBC.

Az amerikaiak szerint a Szentpéterváron élő nő volt a fő felelős egy olyan terv mögött, amivel zavart akartak kelteni az amerikai politikában. Kuszjajnova a vádak szerint információs hadviselést folytat az Egyesült Államok ellen, és ő áll egy internetes trollhálózat mögött.

A vádak szerint a Projekt Lakta keretében arra használták fel a közösségi médiát, hogy a bevándorlás, a fegyverkorlátozás, a konföderációs zászló, LGBT-ügyek és a nők jogai esetében gerjesszenek vitákat, és terjesszenek dezinformációkat.

A projektnek az amerikai hatóságok szerint 35 millió dolláros (kb. 9,8 milliárd forintos) költségvetése van, de ebből nem csak az Egyesült Államokban terjesztenek álhíreket.

Egy adott ideológia sem fedezhető fel mögöttük, volt, hogy teljesen eltérő perspektívákat képviseltek. Komoly energiákat fektettek abba, hogy amerikai politikai aktivistáknak tűnjenek, „több ezer közösségi médiás profilt és emailcímet hoztak létre", hogy azt a látszatot keltsék, azokat amerikai állampolgárok működtetik.

Az orosz külügyminisztérium azzal reagált, hogy az Egyesült Államok csak ürügyet keres, hogy szankciókat vezethessen be Oroszország ellen.

Rovatok