Index Vakbarát Hírportál

Brexit után exbritté válhatnak a tudósok

2018. október 23., kedd 13:58

Több tucat Nobel- és Fields-díjas tudós írt levelet kedden a brit kormánynak és az Európai Bizottságnak, hogy a brexit után is tartsák fenn a szoros tudományos együttműködést, miután az egyik legnagyobb brit tudományos kutatóműhely felméréséből kiderült, hogy a Brexit miatt az intézet tudósainak több mint a fele bizonytalan a Nagy-Britanniában folytatott munkájával kapcsolatban.

A Londonban működő, de globális orvosbiológiai kutatási tevékenységet folytató Francis Crick Institute 1862 munkatársát kérdezte meg a Brexit várható hatásairól, és a válaszadók 51 százaléka tartja a Brexit miatt a korábbinál kevésbé valószínűnek, közülük pedig 25 százalék sokkal kevésbé valószínűnek, hogy megbízatása lejárta után folytatja a munkát Nagy-Britanniában.

Az intézet programjain dolgozó tudósok 42,7 százaléka eleve más uniós tagállamokból érkezett.

A válaszadók 97 százaléka egyetért azzal, hogy nagyon rossz következménye lenne egy kemény Brexitnek, vagyis ha Nagy-Britannia úgy lépne ki az Európai Unióból, hogy nem születik megállapodás az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

A kutatóműhely úgy általában véve is igen borúsan látja a brit tudomány jövőjét, és csupán 4 százalék gondolja, hogy a brit kormány elkötelezetten törekszik egy olyan Brexit-megállapodásra, amely a tudományos tevékenység javát szolgálja. Alig 3 százalék érzi úgy, hogy meghallgatják a tudományos közösség véleményét.

Ez vette rá a 35 Nobel-, illetve Fields-díjas tudóst, hogy közös levelet intézzenek Theresa May brit miniszterelnökhöz és Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, és követeljenek tőlük egy tudományra és az innovációra is kiterjedő Brexit-megállapodást, amely a lehető legszorosabb együttműködést teszi majd lehetővé a brit és az uniós tudományos közösségek között.

A közös levelet aláíró tudósok megállapítják, hogy jóllehet Európa a felvilágosodás és a modern tudomány szülőhazája, részben a XX. század két pusztító háborúja miatt lemaradt az Egyesült Államok mögött. Bár a lemaradást az elmúlt évtizedekben, az Európai Unió által kiteljesített együttműködés eredményeként sikerült ledolgozni, most attól tartanak, hogy újabb akadály gördül az együttműködés és a haladás elé. 

A levelet aláírta Venki Ramakrishnan, a brit tudományos akadémia szerepét betöltő, 1660-ban alapított Royal Society elnöke és Paul Nurse, a Francis Crick Institute igazgatója is.

Rovatok