Index Vakbarát Hírportál

Először találtak mikroműanyagot emberi ürülékben

2018. október 23., kedd 15:35

Először mutattak ki mikroműanyagokat (öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket) emberi ürülékmintákban – írja az MTI.

A Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) és az osztrák Szövetségi Környezetügyi Hivatal kedden ismertetett próbatanulmánya nyolc 33 és 65 év közötti felnőtt – egy osztrák, egy brit, egy finn, egy olasz, egy holland, egy lengyel, egy orosz és egy japán – bevonásával készült, akiket arra kértek a kutatók, hogy egy héten át jegyezzék le, hogy mit esznek, és adjanak le székletmintát elemzésre.

A tesztalanyok mindegyike fogyasztott olyan ételt, amelynek műanyag csomagolása volt, vagy ivott műanyagpalackból. A résztvevők egyike sem volt vegetáriánus. A kutatók mind a nyolc alany mintáiban kimutattak mikroműanyagokat.

A laboratóriumunkban kilenc különböző típusú, az 50-től az 500 mikrométeresig terjedő műanyagokat mutattunk ki

– mondta Bettina Liebmann, a környezetügyi hivatal kutatója.

Állatokon végzett korábbi vizsgálatok mikroműanyagokat mutattak ki az állatok emésztőrendszerében, a vérében és a májában is. A kutatók szerint noha vannak arra utaló jelek, hogy az emésztőszerveket károsíthatják a műanyagrészecskék vagy az általuk okozott gyulladás, további tanulmányokra lesz szükség az embereknél esetlegesen fennálló kockázatok kiértékeléséhez. A Yorki Egyetem frissen megjelent metaanalízise például320 korábbi kutatást átnézve arra jutott, hogy nem tudunk még eleget a témáról ahhoz, hogy határozott kijelentéseket tegyünk a mikroműanyagok élettani hatásairól. 

A németországi Szövetségi Kockázatelemző Intézet szerint a jelenlegi kutatások alapján a mikroműanyagok nem jelentenek egészségi kockázatot az emberre nézve.

A mikroméretű műanyagszemcsék a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származnak. A szakemberek nem tudták összefüggésbe hozni a kimutatott részecskéket az alanyok által elfogyasztott élelmiszerek típusával. Más szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mostani tanulmány túlságosan kis méretű és kezdetleges ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni belőle.

Mindenesetre a mikroműanyagok mindenhol ott vannak, például a  szúnyogok is terjesztik  őket, de a  Duna is tele van  velük, de az asztali sók 90 százalékában is ott vannak.

Rovatok