Index Vakbarát Hírportál

A NASA úgy javítja meg a Hubble-t, ahogy egy wifi routert szokás

2018. október 24., szerda 09:57

Van oka annak, hogy a netszolgáltatók is azzal kezdik a felhasználói panaszok kezelését, hogy kapcsoljuk ki és be a routert, az esetek nagy részében ugyanis ez valóban működik. Hasonlóan próbálják helyreállítani a Hubble hibásan működő giroszkópját, elvégre az űrtávcső is csak egy kütyü, még ha nem is ingyen vágják hozzá az emberhez némi hűségnyilatkozatért cserébe, hanem nagyjából ezermilliárd forintot költöttek el a fejlesztésére.

Persze a Hubble esete nem is annyira egyszerű, mint egy routeré, mert a hibás giroszkóp hét és fél éve kikapcsolt állapotban várakozott, és amikor visszakapcsolták, rosszul működött. A NASA azt remélte, hogy egy villámgyors, egyetlen másodperces ki- és bekapcsolás megoldja a helyzetet, de nem így történt.

A második tipikus javítási módszer is életbe lépett: kicsit mókolni kell a beállításokkal. A Hubble esetében ez azt jelentette, hogy különböző fokozatokba kapcsolták, miközben a teleszkópot ellentétes irányba forgatták.

Most úgy tűnik, a problémát sikerült megoldani, de a NASA szakértői a biztonság kedvéért lefuttatnak még pár tesztet, hogy biztosan tudják, rendben működik a szuperdrága és rendkívül hasznos űrteleszkóp, amely 1990 óta szolgálja az emberiséget, és a tervek szerint 2030-2040-ig működnie kéne.

(Cnet)

Rovatok