Index Vakbarát Hírportál

Büntetést kapott az Apple és a Samsung a telefonlassítás miatt

2018. október 24., szerda 17:00

Az olasz trösztellenes hatóság szerdán komoly büntetést szabott ki a vezető mobilgyártókra, miután a fogyasztók arra panaszkodtak, hogy a frissítések telepítése után lelassultak a telefonok. A Samsung és az Apple ezért fejenként 5 millió eurót fizethet.

Ezen felül az Apple még 5 millió eurós büntetést kapott, amiért nem tájékoztatta megfelelően a vevőit az akkumulátorok karbantartásáról, és a csere lehetőségeiről.

Az vezetett büntetéshez, hogy több olasz fogyasztói csoport is panaszkodott a szoftverfrissítésekre, amelyek csökkentették a telefonok használhatóságát, és új készülék megvásárlására kényszerítette a felhasználókat. A trösztellenes testület is megállapította, hogy a firmware-frissítések nagy mértékben csökkentették a mobilok teljesítményét, és komoly működésbeli fennakadásokat okoztak.

A két cég nem tájékoztatta megfelelően az embereket az új szoftverek hatásáról, és nem tette lehetővé a termékek eredeti állapotának helyreállítását

Tavaly év végén írtuk meg az Indexen, hogy az Apple nyilvánosan elismerte, a szoftvere lelassíthatott bizonyos mobilokat, amelyekben elhasználódott az akkumulátor. A Samsung viszont mostanáig nem került szóba, hogy a frissítéseivel a készülékei lassulását okozta.  

(Reuters)

  

Rovatok